» Blog » Garmin

Jaké typy navigací jsou v hodinkách Garmin?

Tagy: Technologie a pojmy | Garmin | Chytré

Matěj Urbaczka | 12.7.2021 | 8 MIN | 12x komentář

Téměř každé hodinky od Garminu vás dokážou navigovat. A nenechte se zmást, nejsou to jen Garminy, které nabízí navigaci na vámi zvolené místo. Navigací je více druhů, a tak se na všechny pojďme mrknout.

V základu navigace rozdělujeme na tři typy:

Směrová navigace

Jedná se o nejzákladnější navigaci, kterou najdeme v nižších modelech Forerunnerů a také u městských modelů, jako jsou Vívoactive nebo Venu SQ. Navigace funguje na bázi vámi zadaného nebo uloženého bodu, ke kterému se necháváte navigovat pomocí šipky na displeji, která vám ukazuje směr k cíli. Tato navigace nebere v úvahu terénní nerovnosti, domy, cesty a ukazuje skutečně jen směr a zbývající vzdálenost k cíli. Šipka tedy vede k cíli nejkratší možnou cestou, čili vzdušnou čarou.

Teď jsme projeli základ směrové nagivace a pojďme na praxi. Na vašich hodinkách najdete tento typ navigace pod aplikací "Navigovat". Spustíme ji a hodinky nám nabídnou dvě možnosti – Uložit polohu a Uložené pozice. Pokud klepnete na "Uložit polohu", hodinky začnou vyhledávat satelity a po úspěšném vyhledání uloží vaši stávající polohu. "Uložené pozice" jsou pak pozice na mapě, které jste už uložili dříve.

Po zvolené možnosti navigace se vám ukáže sportovní aktivita, kterou si můžete upravit k obrazu svému, čili zvolit příslušná data, která chcete vidět. Tudíž pokud jedete na kole, tak si nastavíte například rychlost v km/h a když běžíte, tak si nastavíte tempo v min/km. Jedna z dalších obrazovek je samozřejmě navigace, která nám ukazuje směrovou šipku kudy bychom měli jít a také vzdálenost, která nás čeká do námi zvoleného cíle.

Ačkoliv je tato navigace typově nejstarší, má svoje výhody. Jednou z nich je jednoduchost. Vidíte na obrazovce pouze šipku, která vás vede a vy jdete, kam vám šipka ukáže. K tomu vám ještě zobrazuje i vzdálenost do cíle, a tak víte, kolik cesty vám ještě zbývá. Někomu to rozhodně může stačit – já s touto základní navigací mám již také svoje odběháno a vždy jsem dorazil do cíle. Proto věřím, že to zvládnete i vy.

Navigace pomocí slepé mapy neboli navigace po křivce

Navigace pomocí slepé mapy je již pokročilá možnost navigace, se kterou se dá vymýšlet spoustu věcí. Nabízí možnost nahrání GPX souborů, navigování podle již prošlé trasy či tréninků a mnoho dalších možností.

Ze začátku je třeba říct, že tato navigace má velkou výhodu. Můžete ji aktivovat přímo ze spuštěné aktivity (třeba když si moniturujete běh) a nemusíte jít přes aplikaci "Navigovat" a upravovat datová pole, což je výhoda. Když se chcete navigovat, jednoduše spustíte aktivitu, kterou potřebujete, a v nastavení monitoringu zvolíte kolonku "Navigace". Tam se zobrazí možnosti: Trasy, Aktivity, Uložené pozice, Zadej Směr a jdi, Souřadnice, Uložit polohu. A co tyto možnosti znamenají?

  • Trasy – Tady najdete všechny předem vytvořené trasy v mobilní aplikaci Garmin Connect. Čili si vytvoříte trasu dle vašeho gusta v Garmin Connectu, odešlete do hodinek a můžete se nechat navigovat po vytvořené trase, kdy vás přístroj bude upozorňovat na veškeré změny směru atp. Dá se nahrát také vytvořená trasa např. v Mapy.cz, což už jsme popisovali v článku nejčastějích otázek týkajících se Garminu.
  • Aktivity – Aktivity nabízejí možnost navigovat po již zaznamenané aktivitě. Řekněme, že jsem si vyběhl na super trénink a narazil na parádní trasu, kterou bych chtěl někdy běžet znovu. Za měsíc už si nepamatuju kudy trasa vedla, a tak se nechám navigovat po trase aktivity, kterou jsem běžel minule. Fajne no ni?
  • Uložené pozice – Tyto pozice známe již z prvního typu navigace. V hodinkách máme možnost uložit jakoukoli pozici a navigovat se na ni. Znáte to, když jste v cizím městě někde u obchoďáku, který má parkovací plochu minimálně 10 000 m2? Zaparkujte, uložte si pozici auta a po nákupu si venku pusťte navigaci do uložené pozice a máte jistotu, že auto najdete.
  • Zadej směr a jdi – Pokud zvolíme tuto možnost navigace, nejdříve se otevře kompas, kde vyberete směr, kterým se chcete vydat anebo vybere objekt, ke kterému se chcete dostat. Po výběru směru už jednoduše jdete. Můžete se řídit podle šipky anebo podle slepé mapy. Kromě toho se zobrazí také vzdálenost a odhadovaný čas k cíli, který jste si vybrali.
  • Souřadnice – Tato možnost slouží k zadání přesných souřadnic. Jednoduše zadáte souřadnice a výdáte se k cílovému místu. Je důležité říct, že hodinky s tímto typem navigace nezohledňují cesty, baráky a vedou vás vzdušnou čarou.
  • Uložit polohu – Při uložení polohy, hodinky pouze vyčkají na signál GPS a uloží vaši aktuální polohu.

Navigace s topografickým podkladem

Výkvět moderní technologie, kterou zatím soudruzi z NDR nedokázali překonat, a tak je navigace s topografickým podkladem (mapami) to nejlepší, co můžete v dnešních hodinkách mít. Dalo by se říct, že navigace s topografickými mapami funguje téměř obdobně jako navigace po slepé mapě, ale není tomu úplně tak.

Jelikož máte v hodinkách mapu skoro stejnou jako třeba na Mapy.cz, tak hodinky berou v potaz veškeré uličky, cesty, domy, benzínky. Vlastně vše, co je potřeba. Poté už vás nenavigují pouze vzdušnou čarou do cíle, ale fungují jako klasická navigace.

V hodinkách s topografickými mapami najdeme – Body zájmu, V mém okolí, Zpět na start, Trasy, Okružní trasa, Aktivity, Uložené pozice, Zadej směr a jdi, Souřadnice, Použít mapu. A teď po jednom.

  • Body zájmu – Tento název tak trošku vypovídá sám za sebe. Jednoduše hledá body zájmu podle zvoleného města či na základě vaší polohy, kterou si hodinky zjistí. Body zájmu jsou roztříděny do kategorií, jako jsou nákupní centra, jídlo a pití, ubytování, atrakce atd. Do jakéhokoliv bodu zájmu se můžete nechat navigovat.
  • V mém okolí – Tato záložka vám najde podle vaší stávající GPS polohy vše okolo vás. Tudíž opět vám najde veškeré body zájmu ve vašem okolí, do kterých se můžete nechat navigovat podle topografické mapy.
  • Zpět na start – Tato funkce se spíše používá při tréninku nebo vyjížďce na kole, kdy se dostanete do místa, odkud není cesty zpět (nebo se ztratíte). Možnost "Zpět na start" vás dokáže navigovat zpět na místo zahájení aktivity.
  • Trasy – Tady najdete všechny předem vytvořené trasy v mobilní aplikaci Garmin Connect. Čili si vytvoříte trasu dle vašeho gusta v Garmin Connectu, odešlete do hodinek a můžete se nechat navigovat po vytvořené trase, kdy vás přístroj bude upozorňovat na veškeré změny směru atp. Dá se nahrát také vytvořená trasa např. v Mapy.cz, což už jsme popisovali v článku nejčastějích otázek týkajících se Garminu. Je to úplně stejné jako při navigaci po křivce, jen s tou změnou, že vidíte přesnou mapu a víte přesně, kde se nacházíte.

Při navigaci pomocí stažených tras můžete použít i PacePro, což znamená, že si nastavíte, jak dlouho chcete tuto trasu běžet anebo jakým tempem a Garmin vám rozpočítá správné tempo pro jednotlivé úseky trasy.

  • Okružní trasa – Skvělá záležitost od Garminu. Představte si, že přijedete do úplně cizího města a máte chuť si jít kvalitně zaběhat bez zbytečného bloudění a přemýšlení kudykam. Přesně pro tyto příležitosti slouží okružní trasa. Jednoduše zadáte jakou distanci chcete uběhnout či ujet na kole a hodinky vám poté vypočítají několik možností tras na základě oblíbenosti tras mezi ostatními Garmin uživateli (u Suunta se tato možnost jmenuje "Heatmaps").

Za mě absolutně skvělý počin, se kterým se dají poznat super trasy a nemusíte se bát, že se ztratíte a nebo budete běhat jak křeček v kolečku jen na jednom místě. Celkem zajímavá funkce, že? Avšak prozatím Garmin tuto funkci zahrnul jen do klasického běhu a cyklistiky, takže trailoví cyklisti a běžci si musí ještě počkat.

  • Aktivity – Pokud již máte nějakou uloženou aktivitu v historii tréninku, můžete se nechat navigovat podle této aktivity. Například jste se zatoulali na krásný trail, který jste v životě nepotkali a víte, že si nezapamatujete cestu. Tak si jednoduše pustíte starou aktivitu a necháte se navigovat podle ní.
  • Uložené pozice – Pamatujete výše na příklad s autem a parkováním? Funguje to totožně i tady. Jednoduše se necháte navigovat na vámi uloženou pozici. Nemusí to být samozřejmě jen auto na parkovišti, ale například krasné místo na trati. Já si takto značím při běhu místa, kde bych se chtěl vrátit jako turista s foťákem.:-)
  • Zadej směr a jdi – Tato funkce je totožná jako při navigaci po slepé mapě. Úplně stejně se necháte navigovat na směr nebo bod, na který namíříte hodinky. Taková hořkosladká ukázka byla, že jsem z balkónu ukázal na budovu naproti naší firmy a zavedlo mě to do polské Osvětimi...
  • Souřadnice – Zadáte souřadnice objektu nebo vašeho cíle, kde se chcete dostat, a hodinky vás pak budou navigovat na místo. Výhodou je, že vypočtou trasu a navigují vás přesně po trase, ne jen přímočaře.
  • Použít mapu – Konečně nová funkce, se kterou se nesetkáme při navigaci po slepé mapě. Funkce slouží k tomu, že se vám zobrazí mapa a vy si můžete pomocí šipek a posunování vybrat bod z mapy, kde se chcete dostat. Po vybrání vám hodinky vypočítají přesnou trasu na toto místo.

Jaká navigace je pro mě ta pravá?

Setkávám se s názory, že hodinky bez topografických map prostě a jednoduše nestojí za to. Já mám tedy opačný názor a myslím si, že to je jen taková pomyslná třešnička na dortu, ale i bez té třešničky je ten dort s navigací po slepé mapě parádní. Šipková navigace je pak... No, řekněme užitečný základ, když dojde do nejhoršího a je třeba použít funkci zpět na start.

Názor od sportovního kolegy Dominika:

Mapy v hodinkách se hodí. Nemůžu říct, že ne. Pro někoho, kdo rád prozkoumává nová místa, nebo třeba pro cyklisty, je mapový podklad více než užitečný. Zároveň však nemůžu říct, že jednodušší typy navigací jsou k ničemu. Například funkce "Zpět na start" mi přijde hrozně užitečná. Už několikrát jsem použil i navigaci po křivce a víte co? Vždycky jsem se dostal tam, kam potřebuji. Největší výhodou hodinek s topografickými mapami je širší podpora navigačních funkcí jako je třeba Okružní trasa či výběr bodu přímo na mapě.

Malý tip na závěr

Ne každý chce za hodinky dát desítky tisíc, a tak se může stát, že člověk udělá kompromis a sáhne po alternativě, která je o něco levnější s o něco horšími funkcemi. Pokud jste tímto člověkem i vy, tak můžete sáhnout po oblíbeném modelu nejlepšího poměru cena/výkon – Garmin Vívoactive 4 nebo Venu. A teď k tomu tipu.

Hodinky sice disponují pouze šipkovou navigací, ale v aplikaci Garmin Connect IQ můžete tento přístroj rozšířit o Locus mapy a získat tak plnohodnotnou navigaci. A to se vyplatí, ne? :-)


Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Bulbasaurpřed 988 dny, reagovat
Super článek. Díky za osvětlení všech možností Garmin navigací!
Charmanderpřed 987 dny
tak pozitivního Bulbasaura jsem dlouho neviděl :D
pražskej krtekpřed 985 dny, reagovat
Jak už tu psali pokémoni…super článek…
Miraspřed 808 dny, reagovat
v iq connect Locus mapy nejsou. Jde to nahradit asi mapamydwMap. Ale nevím zda i česko. Co bych mohl použít na Venu 2 plus? děkuji za radu. Miras
Matěj Urbaczkapřed 807 dny
Zdravím Mirasi, je to o tom, že Venu 2 Plus je nový model a možná ještě nebyl přidán mezi podporovaná zařízení.:-) Pokaždé když otevřete Garmin Connect IQ, tak vidíte jen aplikace, které jsou kompatabilní s Vaším zařízením. Takže ano, veškeré aplikace by měly fungovat.:-)
Miraspřed 807 dny, reagovat
Ahoj, pokud to chápu dobře. Počkat až se to v nabídce I-Connect objeví? díky M
Matěj Urbaczkapřed 806 dny
Zdravím, buď počkat na Locus anebo zkusit ty dwMap, což je také možnost.:-)
Prokmipřed 506 dny, reagovat
Prosím o radu. Tvořím mapy pro turistiku v mapách.cz a exportuji gpx do garminu. Mapa se mi nahraje vše funguje ale najde mi to upozorněné na odpočky (šipková navigace) a informace o vzdálenosti k těmto bodům. Z čeho garmin tyto informace čte? Musím například mít mapách zaznačen průchozí bod v místě křížovatek/odboček aby to garmin přečetl a mohl o tom informovat?? Děkuji
Dominik Hokpřed 505 dny
Zdravím, Prokmi. To popravdě nevím. Asi jediná jistota je nahrát tuto trasu do Garmin Connect (webové verze) a tam si pak tyto "body zájmu" přidat.
Prokmipřed 505 dny
A stačí tam dosadit nějaké body na křižovatky v mapě, nebo jaký typ bodů zadat? V nabídce bodů možnost nějakých "směrovek/odboček nevidím" ...
Dominik Hokpřed 505 dny
Musíte zvolit nějaký z bodů. Teoreticky se dá nakonfigurovat i vlastní, ale popravdě si nejsem jistý, jestli to bude fungovat na hodinkách bez mapového podkladu.
Denispřed 354 dny, reagovat
Ahoj, místo Locus map bych doporučil spíš DWMaps. Jsou spolehlivější a narozdíl od Locus můžete mít u sebe mobil se zapnutým datovým připojením, což už u Locusu bohužel nelze. S DWMaps jsem maximálně spokojený, používám na Vívoactive 4.