Slovník chytrých hodinek

Tagy: Technologie a pojmy | Chytré

Dominik Hok | 17.8.2021 | 28 MIN

Chytré hodinky se sportovními funkcemi teď jednoduše frčí. Neříkáme tím, že klasické hodinky spadly z pomyslné lopaty, ale o chytrých hodinkách je stále větší povědomí. Denně k nám chodí spousty zákazníků zajímajících se o chytré hodinky či ryzí sporttestery a když na ně vychrlíme pojmy jako pulzní oxymetr, LTE, odhad hodnoty VO2max apod., je pro ně pochopitelně těžké se zorientovat. A k lepší orientaci v těchto a dalších pojmech slouží slovník chytrých hodinek.

Akcelerometr

Jak už samotný název tohoto senzoru napovídá – akcelerometr měří akceleraci (zrychlení). Ideálním zařízením je trojosý akcelerometr, který měří zrychlení ve všech třech osách: X (dopředu, dozadu), Y (doleva, doprava) a Z (nahoru, dolů). Toto čidlo se používá k zaměření toho, jak rychle měníme rychlost a jakým směrem. Využívá se k odpočtu ušlých kroků, ale také například při plavání, kdy do hodinek zadáme délku bazénu a poté jsou i bez příjmu GPS schopné spočítat počet uplavaných bazénů. Mimo jiné se také používá u sportovních hodinek s AMOLED displejem k rozsvícení ciferníku. Akcelerometr rozezná, že jste naklonili ruku k sobě, a displej hodinek se rozsvítí.

Alarm na bouři

Tento alarm mají hodinky s barometrem. Barometr měří tlak vzduchu a pokud zaznamená prudké snížení tlaku, které vždy doprovází blížící se bouři, tak hodinky uživatele upozorní.

Alarm na neaktivitu

Tuto funkci uživatelé nesnáší, nebo milují. Nic mezi tím. Pokud hodinky dlouho nezaznamenají aktivitu uživatele (např. v práci, když dlouho sedíte u počítače), tak ho upozorní, aby se začal hýbat. Pokud se začnete pohybovat, hodinky vás většinou pochválí, že jste opět aktivní.

Alarm na zóny srdečního tepu

Výhody tohoto alarmu naleznou jak pokročilí, tak také hobby běžci. V hodinkách si můžete nastavit (chytřejší hodinky to dokážou i samy podle statistik vašich sportovních aktivit) zóny srdečního tepu a hodinky vás upozorní při přechodu z jedné zóny do další. Nejčastěji se to používá, abychom věděli, jestli jsme při tréninku v aerobní nebo anaerobní zóně.

(AM)OLED displej

OLED je organická dioda, která vyzařuje světlo. OLED displeje jsou sytě barevné a kontrastní, protože se diody v tomto displeji mohou vypnout a tím vytvořit hlubší černobílou. Nicméně, to vše na úkor výdrže baterie, která nedosahuje takových hodnot, jako je tomu u LCD displejů. Rozdíl mezi OLED a AMOLED je v tom, že AMOLED displej je o něco úspornější. Dalším mínusem je to, že kvůli své energetické náročnosti tento displej nesvítí permanentně. Na přímém slunci má často horší čitelnost.

Animovaná cvičení

Některé hodinky nabízejí také animovaná cvičení, která naleznete ve výpisu sportovních aktivit. Nejčastější využití je pro posilovací cviky. Místo YouTube videa tedy můžete cvičit pouze s hodinkami, kde se zobrazují veškeré údaje v reálném čase a k tomu také doprovodná animace.

Aplikace pro správné dýchání

Tato aplikace zastavá spíše relaxační funkci. Většinou aplikace provede uživatele sérií hlubokých nádechů a výdechů vedoucím k uvolnění napětí. U některých smartwatchů se dá nastavit každodenní připomenutí, abyste si na sebe udělali čas a uklidnili se.

Automatická detekce sportovní aktivity

Mnoho hodinek nabízí toto pohodlné řešení monitoringu sportovní aktivity, kdy je přístroj schopný rozeznat, že sportujete a spustí sledování dané sportovní aktivity. Upřímně je ale většina hodinek schopná rozpoznat "klasičtější" sporty jako je běh, chůze, plavání, jízda na kole, než třeba roztleskávání či házení frisbee. Pokud však hodinky poznají, že sportujete, ale nepoznají o jaký sport se jedná, tak jej obvykle přiřadí do kategorie "Jiné".

Automatické zaznamenání kol

Tato funkce zaznamenává časy podle ujeté či uběhnuté vzdálenosti. Většinou hodinky mají přednastavený 1 kilometr. Takže po každém uběhnutém kilometru hodinky zaznamenají přesný čas, jak dlouho vám tento konkrétní kilometr trvalo urazit. Vzdálenost, kdy hodinky zaznamenají kolo, se samozřejmě dá nastavit. Pokud jste na atletickém oválu o délce 400 metrů, tak si nastavíte v hodinkách stejnou vzdálenost a hodinky spočítají kolikrát jste ovál oběhli.

U Garminu se tato funkce nazývá AutoLap.

Automatické spuštění/pozastavení tréninku

Během aktivity se samozřejmě stává, že zastavíte (ať už z jakéhokoliv důvodu). Pokud hodinky disponují touto funkcí, tak není třeba ručně monitoring aktivity pozastavit, ale hodinky to udělají automaticky.

U Garminu se tato funkce nazývá AutoPause.

Barometr

Barometr měří tlak vzduchu a v hodinkách plní dvě stěžejní funkce. První funkcí je to, že na základě změny tlaku vzduchu dokáže rozpoznat změnu počasí. Pokud tedy dojde k prudkému snížení tlaku, tak hodinky ví, že přijde bouře a některé dokonce spustí i alarm na blížící se bouři. Druhou funkcí barometru je odpočet výškových metrů. Barometr funguje i v místech bez přístupu signálu GPS, a proto je výborným ukazatelem vystoupaných a sestoupaných metrů (nebo třeba i pater). Na základě změny tlaku (čím výše, tím menší tlak) výškoměr převede změny tlaku na výškové metry.

>> Více o barometru

Bezdrátové nabíjení

Bezdrátové nabíjení rozhodně není stěžejní funkcí, ale je to pohodlnější. Většina současných smartwatchů s touto možností nabíjení používá magnetickou nabíjecí stanici. Hodinky tedy k nabití pouze položíte na magnetický puk. Někteří výrobci nabízejí také možnost reverzního nabíjení, kdy hodinky přiložíte k zadní straně smartphonu a hodinky se začnou dobíjet.

Bezkontaktní platby

Ačkoliv má každá značka vlastní název pro bezkontaktní platby (Garmin Pay, Fitbit Pay, Google Pay, Samsung Pay), tak všechny fungují na stejném principu. Placení probíhá skrze bezdrátovou technologii NFC, která je bezpečná a těžko zneužitelná, protože komunikuje se zařízeními na vzdálenost pouhých čtyř centimetrů. Při uložení karty do hodinek není potřeba mít u sebe platební kartu ani mobilní telefon.

>> Více o bezkontaktním placení

Budík

Jednoduchá funkce, praktické využití. Při nastavení času hodinky v danou dobu začnou vibrovat a některé hodinky upozorňují také akusticky.

Dálková samospoušť fotoaparátu

Jedna z dalších praktických funkcí, kdy si nastavíte záběr na telefonu jak potřebujete a fotografii vyfotíte dálkově přes hodinky.

Detekce nehody

Pokud hodinky detekují silný náraz, automaticky se uživatele zeptají, jestli je vše v pořádku. Při nepotvrzení tohoto dotazu se odešle zpráva s vaší pozicí přednastaveným kontaktům.

Detekce pádu

U většina značek to funguje tak, že pokud spadnete, hodinky se vás zeptají, jestli jste v pořádku. Pokud to nepotvrdíte, hodinky automaticky rozešlou zprávu nastaveným kontaktům v hodinkách.

Doměřování trasy akcelerometrem/barometrem

Při dlouhém záznamu trasy se používá akcelerometr k dopočítání uražené vzdálenosti. Nejpřesnějších výsledků se uživatel dočká, pokud má nastavenou délku kroku. I když hodinky například nepřijímají signál GPS a nemohou tedy vypočítat vzdálenost, tak na základě vašeho pohybu a délky kroku si to dopočítají. To samé platí také pro výškové metry, které se dopočítavájí pomocí barometru a výškoměru. Tato funkce se využívá také záměrně pro prodloužení výdrže baterie. Sníží se tedy frekvence příjmu signálu GPS (např. jednou za minutu) a výdrž baterie se prodlouží.

Suunto tyto funkce nazývá FusedTrack (doměřování vzdálenosti) a FusedAlti (doměřování výškových metrů). Poté existuje ještě funkce FusedSpeed, která dokresluje rychlost.

Garmin doměřování trasy akcelerometrem nazývá UltraTrac.

DKZ funkce

DKZ značí dobu kontaktu se zemí – dobu, kterou běžec stráví při každém kroku na zemi. Tato doba bývá velice krátká a u elitních běžců je tato doba kratší než 200 milisekund. Zkušení běžci se pohybují v časech pod 300 milisekund. Pokud je tato doba delší, je to pravděpodobně z toho důvodu, že chodidlo dopadá daleko před tělem a vzniká brzdná síla zvyšující DKZ. Tato funkce úzce souvisí s kadencí a vyvážeností DKZ.

EKG

Některé hodinky disponují dokonce EKG. Hodinky s touto funkcí jsou schopné uživateli naměřit hodnoty krevního tlaku a mimo jiné také poznat fibrilace a arytmie.

>> Měření EKG a krevního tlaku v hodinkách Samsung

EPOC

Při sportovní aktivitě si tělo vytvoří kyslíkový dluh a po tréninku se jej snaží dorovnat. Představte si to v praxi. Po dlouhém běhu už lapáte poslední zbytky dechu a před domem padáte k zemi. Vaše tělo je v napětí a srdce bije na plné obrátky – tělo se vyrovnává s absencí kyslíku. Čím je trénink náročnější, tím větší kyslíkový dluh vytvoříme. Obecně by se dal EPOC popsat jako ukazatel toho, jak moc byl pro nás trénink náročný a jak dlouho bude trvat, než se tělo dostane do pořádku, a dost možná se vaše kondice zlepší. Kyslíkový dluh má své výhody i při hubnutí. Protože čím větší kyslíkový dluh máme, tím déle spalujeme kalorie i po tréninku. A to klidně v řádu několika dní.

Funkce „Najdi mé hodinky"

Pokud náhodou nemůžete najít své hodinky, stačí v telefonu zapnout funkci "Najdi mé hodinky". Hodinky začnou vydávat vibrační či zvukovou signalizaci.

Funkce „Najdi můj telefon"

Funkce šetřící mnoho času při hledání telefonu. Téměř totožná s funkcí "Najdi mé hodinky". Pokud jsou hodinky propojené s telefonem přes Bluetooth, stačí zapnout tuto funkci a telefon začne vydávat zvukovou signalizaci, podle které ho najdete.

Golfové mapy

Do některých typů hodinek je možné si nahrát golfové mapy. V hodinkách vidíte tvar greenu a umístění jamky. Některé modely dokonce spočítají vzdálenost od jamky, popřípadě vzdálenost detekovaného úderu.

GPS přijímač

Dovolil bych si říct, že většina chytrých hodinek dnešní doby disponuje integrovaným GPS přijímačem. Slouží k přesnému zaznamenání trasy, popřípadě dodávají data do navigace. Samozřejmě se liší přijímače svou kvalitou, ale také tím, jestli dokážou přijímat pouze signál GPS, nebo i jiné. Některé hodinky dokážou přijímat signál také ze satelitů Galileo (EU), GLONASS (Rusko), Beidou (Čína) a QZSS (Japonsko).

GroupTrack

GroupTrack je speciální funkce Garminu pomocí které můžete sledovat ostatní členy skupiny při sportovní aktivitě v reálném čase. Doslova na obrazovce hodinek sledujete pohyb ostatních členů skupiny. K tomu, aby to bylo možné, musí být všichni členové skupiny ve vašich kontaktech v Garmin Connectu.

Gyroskop

Gyroskop oproti akcelerometru neměří zrychlení, ale pouze náklony a otáčení. Stejně jako akcelerometr by měl pracovat ve všech třech osách X (klonění), Y (klopění) a Z (otáčení). Akcelerometr sice dokáže také měřit náklony a otáčení, ale pouze v klidu. Gyroskop to dokáže v pohybu i v klidu. Společně s akcelerometrem se používá například pro správné měření krokoměru.

Heat mapy

Heat mapy jsou speciálním doplňkem hodinek Suunto. Tyto mapy jsou vhodné pro výběr nové či bezpečné trasy. Na mapě vidíte všechny cesty, které září oranžovou barvou. Čím zářivější je daná trasa, tím častěji je využívaná ostatními uživateli Suunto. Pokud tedy chcete vyzkoušet novou trasu na běhání, na hodinkách uvidíte nejčastěji využívané cesty ostatních běžců a můžete se jimi inspirovat. Další využití můžou mít Heat mapy například v horách, když si plánujete trasu a nejste si jisti její bezpečností. Nahlédnete tedy do Heat mapy a uvidíte, jestli a jak moc je využívaná ostatními uživateli.

Na podobné bázi funguje navigační funkce "Okružní trasa" od Garminu.

Hlasové pokyny

Někteří z výrobců se snaží ovládání hodinek udělat co nejkomfortnější a tak některé hodinky mají hlasového asistenta, který plní vaše "příkazy". Pokud tedy chcete něco vyhledat na internetu, nastavit si budík apod., stačí říct hlasovému asistentovi a on tak udělá.

Hlasové zadávání textu

Pokud se nechcete obtěžovat psaním na malém displeji, můžete zvolit možnost hlasového zadávání, kdy hodinky píšou to, co diktujete.

Chytrá správa baterie

Většina smartwatchů nabízí několik režimů napájení, kterými se dá regulovat výdrž baterie. Hodinky poté například sníží frekvenci snímání tepu, pulzního oxymetru či příjmu signálu GPS. Režimy se liší podle výrobce, ale většinou buďto regulují nebo pozastaví některé z funkcí. V nejúspornějším režimu ukazují hodinky pouze čas, popřípadě nějaká základní data.

Informace o počasí

Předpověď počasí je rozhodně stěžejní funkce v chytrých hodinkách. Samozřejmě se to opět liší model od modelu, kdy některé zobrazují pouze základní data (stav oblohy, teplota apod.) a některé ukazují hodinovou, denní i týdenní předpověď s podrobnými informacemi.

Kadence kroků

Kadence kroků úzce souvisí s krokoměrem. Většinou se kadence kroků měří při sportovní aktivitě (nejčastěji běhu). Kadence kroků je počet kroků za minutu. Zatímco rekreační běžec má kadenci okolo 150 až 170 kroků, tak vrcholový běžec má kadenci vyšší než 180. To ale nemusí nutně znamenat, že čím vyšší je kadence kroků, tím rychleji běžec poběží. I "pomalý" běžec může mít vysokou kadenci. To pak ale souvisí také s délkou kroku. Pokud tedy má běžec dlouhý krok a vysokou kadenci, pravděpodobně poběží rychleji než běžec se sice vysokou kadenci, ale krátkým krokem. Dlouhým krokem není myšleno to, aby se běžec snažil dát nohu co nejdál, ale spíše "letová" dráha při kroku. Proto je také možné, že silovější běžec s delším krokem a trochu nižší kadencí může být rychlejší než běžec s vyšší kadencí. Ale je dost možné, že později začnou vznikat zdravotní problémy, protože běh s dlouhým krokem a nižší kadencí je náročný pro tělo. Obecně se vysoká kadence kroku doporučuje, protože je to zdravé pro náš pohybový aparát, jelikož tolik netrpí při nárazech vzniklých z dlouhého a těžkopádného kroku. S tím úzce souvisí DKZ funkce.

>> Více o běžeckých metrikách

Kalendář s upozorněním

Hodinky s touto funkcí dokážou synchronizovat kalendář s telefonem a připomenout událost uživateli.

Kompas

Tuto funkci využijí primárně provozovatelé outdoorových či vodních sportů. Spousta modelů disponuje digitálním kompasem ukazujícím světové strany a náš směr.

Kompatibilita s online sportovními komunitami

Tato funkce značí, jestli můžete sdílet svá data s online sportovními komunitami jako je například Strava, Endomondo a jiné. Spousta značek po synchronizaci telefonu s hodinkami automaticky odesílá data na příslušnou online komunitu. Toto odesílání dat samozřejmě musíte povolit v příslušné aplikaci třetí strany.

Konfigurovatelné ciferníky

Toto je velice příjemný bonus u chytrých hodinek. Pokud vám nevyhovují výchozí data na displeji hodinek, můžete si je libovolně konfigurovat podle sebe. Pokud tedy nechcete na ciferníku počet kroků a tepovou frekvenci a radši byste ocenili počasí a notifikace, tak to není žádný problém a ciferník si přizpůsobte.

Krokoměr

Krokoměr rozhodně zná většina uživatelů chytrých telefonů. Tento snímač naleznete ve většině hodinek a samotný název napovídá, že slouží k měření počtu kroků. Je to jednoduše ukazatel toho, jak moc se hýbeme. Krokoměr funguje na základě akcelerometru a gyroskopu. Ve většině smartwatchů je možné nastavit si cíl. Pokud tedy chcete být aktivnější, nastavte si 10 000 kroků a máte celý den na to, abyste svůj cíl splnili.

LCD transflektivní displej

Transflektivní displej spadá pod LCD displeje a stále se používá ve většině dnešních sporttesterů. Barvy tohoto displeje nejsou tak syté a kontrastní jako u (AM)OLED displeje, ale není tak energeticky náročný a většinou permanentně svítí. Výdrž baterie se u (AM)OLED displejů pohybuje spíše v řádu dnů, zatímco u LCD transflektivního displeje je to spíše v řádu týdnů. Na přímém slunci je tento typ displeje ještě jasnější než na normálním světle.

LTE

Některé modely chytrých hodinek se vyrábějí v tzv. LTE verzi. Jednoduše to znamená, že můžete s hodinkami volat. Nabízí se odpověď, že to dokáže vícero hodinek, tak k čemu mi je LTE verze? K vyřízení hovoru na hodinkách bez LTE musíte mít telefon poblíž. Pokud ztratíte signál Bluetooth, hodinkami telefonát nevyřídíte. LTE verze hodinek mají vlastní eSIM kartu a přijímají telefonní signál nezávisle na telefonu. Telefon tedy můžete nechat doma a nadále vyřizovat hovory.

Lyžařské mapy

Chytré hodinky mají obvykle tyto mapy přednahrané, popřípadě je lze dodatečně nahrát. Obvykle se jedná o mapy stovek až tisíců lyžařských resortů nabízíjecích přehled o okolním prostředí. Mapy přehledně zobrazují sjezdovky, jejich názvy a obtížnost.

Mapy

Mapy jsou v chytrých hodinkách spíše příjemným nadstandardem. Obvykle hodinky disponují klasickou turistickou mapou, podrobnějšími topografickými mapami, nebo speciálními mapami – lyžařskými, golfovými, Heat mapami, atd.

Metronom

Toto zařízení dodává rytmus našemu tréninku. Pokud si chcete nasadit přesné tempo a dodržovat ho, tak hodinky pravidelně přehrávají tóny podle vašeho nastavení. Metronom může pomoct jak s udržovaním tempa, tak také při tréninku kadence kroků. Jako metronom může sloužit také hudba v konkrétním rytmu. Pokud si tedy pustíte do uší hudbu s frekvencí 170 BPM a budete s ní "držet krok", může mít stejný účel jako metronom.

Monitoring dýchání

Pokud hodinky umožňují monitoring dýchaní, dělají to kdykoliv, kdy máte zapnutý také snímač tepové frekvence. Hodinky vám poté měří jak dýcháte během dne, ve spánku nebo při sportovní aktivitě. Jednotkou je počet nádechů za minutu a u dospělého by se měla pohybovat mezi 12 až 20. Obecně platí, že čím nižší máte dechovou frekvenci, tím lepší kondici máte. Vrcholoví sportovci mají dechovou frekvenci nižší jak během dne, tak také během sportovní aktivity.

Monitoring spánku

Analýza spánku probíhá pomocí pohybových senzorů. Hodinky pracují s předpokladem, že spící člověk se nehýbe a dokáží pomocí toho určit počet nočních probuzení. Dalším pomocníkem při monitoringu spánku je pulzní oxymetr a optický snímač tepové frekvence – čím nižší tepová frekvence, tím hlubší je náš spánek. Na základě toho se pak určuje, jakou dobu byl uživatel během noci v lehkém, hlubokém či REM spánku. Monitoring spánku může být dobrým pomocníkem pro určení kvality našeho spánku a optimální délky pro správnou regeneraci.

Monitoring stresu

Analýza stresu se určuje podle variability srdečního tepu. V naší nervové soustavě jsou dvě části zodpovědné za „aktivaci" či „neaktivaci" stresu. Tyto dvě části naší nervové soustavy se nazývají sympatikus a parasympatikus. Sympatikus je ta část, která se aktivuje při vystavení nějakému stresu. Uvádí všechny části našeho těla do pohotovosti a srdce nám pak bije pravidelněji. Při aktivaci sympatiku je variabilita srdečního tepu vyšší. Parasympatikus je jeho opakem. Tato část nervové soustavy se aktivuje při naší duševní pohodě. Srdce si ležérně a nepravidelně bije tehdy, kdy to zrovna potřebuje. Při aktivaci parasympatiku je tedy variabilita srdečního tepu nižší.

Možnost nastavení laktátového prahu

Laktátový práh je základní ukazatel, kdy se začíná tvořit kyselina mléčná, tuhnou svaly a zrychluje se nástup únavy. Laktátový práh hodinky rozpoznají obvykle vedeným tréninkem nebo automaticky při běhu. Obecně je laktátový práh dobrým ukazatelem kondice. Čím vyšší je, tím déle a rychlejším tempem může sportovec běžet, aniž by mu tuhly svaly a přicházela únava. Vytrénovanému sportovci se totiž začíná tvořit kyselina mléčna přibližně při 90% maximální tepové frekvence. U netrénovaného sportovce ke tvorbě laktátu dochází dříve.

Možnost nastavení rychlosti/tempa

Spousta chytrých hodinek nabízí možnost nastavení tempa (čas na jeden kilometr). Vytvoří si tak "virtuálního protivníka" se kterým se snažíte srovnat, popřípadě ho předehnat. Údaje se vám zobrazují průběžně na hodinkách, takže vidíte, jestli jste rychlejší nebo ne.

Garmin tuto funkci nazývá Virtual Partner (závod proti rychlosti/tempu) a Virtual Racer (závod proti aktivitě v historii).

Možnost nastavení zón srdečního tepu

Možnost nastavení zón srdečního tepu je velice důležité pro určení tréninku. Při sportovní aktivitě se sportovec vystavuje dvěma typům zátěží – aerobní a anaerobní. Při aerobní zátěži svaly dostávají dostatek kyslíku a spalují se tuky. Při anaerobní zátěži tělo naopak nedostává dost kyslíku, spalují se cukry a vytváří se kyselina mléčná (překonání laktátového práhu), která způsobuje tuhnutí svalů a přichází únava. Přechod mezi aerobní a anaerobní zónou si může uživatel nastavit podle své maximální tepové frekvence, věku, po případě hodinky přizpůsobují tato data podle dosavadního tréninku.

Možnost připojení externích snímačů

Některé hodinky nabízejí možnost připojení externích snímačů, které buďto doplňují hodinky, nebo například zpřesňují naměřené hodnoty. Nejčastěji se jedná o hrudní pás (snímaní tepové frekvence), snímač rychlosti, snímač kadence kroků, teplotní senzor nebo třeba ovládání svítilny na kole.

Možnost rychlého přístupu

Rychlý přístup je takovou zkratkou k funkcím hodinek. Obvykle se tak stane přes podržení nějakého tlačítka, kde se objeví několik možností, kam se dále dostat. Někteří výrobci nabízejí také konfiguraci rychlého přístupu. Přesněji řečeno si zvolíte, co chcete, aby se vám v rychlém přístupu zobrazilo za aplikace či funkce.

Možnost rychlých odpovědí

Pokud se vám na hodinkách zobrazuje příchozí hovor či zpráva a zrovna nemáte čas, k tomu jsou rozhodně skvělé rychlé odpovědi. Můžete zvolit formu rychlé odpovědi, která druhé straně přijde (např. "Teď nemůžu. Za chvíli zavolám."). Takových odpovědí si může uživatel přednastavit několik a zvolit jednu podle určité situace.

MP3 přehrávač

Různé značky a modely (ne však všechny) nabízejí úložiště, kde si uživatel může nahrát určitý počet skladeb. Tyto skladby může přehrávat rovnou buďto z reproduktoru hodinek (pokud ho mají) nebo do bezdrátových sluchátek. Telefon tak můžete nechat doma a užívat si poslech hudby.

Multisportovní trénink

Tento typ tréninku nenabízejí všechny značky a modely. Nabízí možnost přepínaní mezi sporty během tréninku a nedojde k přerušení monitoringu. Často hodinky berou v potaz také přechod mezi danými sporty, kdy uživatel ve statistice uvidí, jak dlouho mu trval přechod z jednoho sportu na druhý. Multisportovní trénink je nejčastěji pevný (např.triatlon), kdy je předem dané pořadí jednotlivých sportů, nebo volný, kdy si pořadí a druh aktivity můžete zvolit sami.

Nastavení cílů denních aktivit

V hodinkách si většinou můžete nastavit cíl denních aktivit. Obvykle se jedná o počet kroků, minuty strávené aktivitou, spálené kalorie a jiné.

Nastavení tréninkových cílů

Některé modely nabízejí také tréninkové cíle, které můžeme rozdělit na krátkodobé a dlouhodobé. Krátkodobým cílem je např. uběhnout 10 kilometrů, 30 minut plavat nebo aktivitou spálit určitý počet kalorií. Dlouhodobější cíle jsou pak trochu propracovanější. Můžete si za cíl dát uběhnout maraton. Hodinky vás pak denně budou vést tak, abyste na základě vaší současné kondice, byli schopní co nejdříve uběhnout maraton. Nastaví vám kolik kilometrů byste měli jaký den uběhnout a jakým způsobem postupovat. Samozřejmě, pokud vám nebude vyhovovat žádný trénink z nabídky hodinek, můžete si vytvořit vlastní a hodinky vás budou každý den upozorňovat, co máte ten den naplánované.

Navigace do zadaného směru

Tento typ navigace patří k těm nejjednodušším. Jednodušše si zvolíte směr a hodinky vás tímto směrem povedou. Tento typ navigace je dost podobný klasické funkci kompasu.

Navigace po křivce

Oproti navigaci do zadaného směru je tento typ o něco propracovanější, ale stále se nejedná o podrobnou navigaci. U tohoto typu si zvolíte bod, kam se potřebujete dostat, popřípadě si do hodinek nahrajete GPX soubor trasy, který jste si vytvořili v telefonu nebo v počítači. Hodinky vás poté vedou po křivce zobrazující aktuální cestu po které se pohybujete a vzdálenost za kterou musíte změnit směr. Oproti podrobné navigaci se liší v tom, že vůbec nebere v potaz okolní cesty. Pokud máte jet/běžet rovně přes křižovatku, hodinky křižovatku vůbec nevyobrazí. Hodinky graficky zobrazují pouze cestu po které se pohybujete.

NFC čip

NFC znamená near field communication a jedná se o bezdrátovou technologii mezi elektronickými zařízeními do vzdálenosti čtyř centimetrů. Pokud hodinky disponují NFC čipem, je možné s hodinkami bezkontaktně platit. Tento způsob placení je velice bezpečný a tím, že zařízení komunikují na vzdálenost do čtyř centimetrů, tak je to těžko zneužitelné. Tuto technologii používá několik značek hodinek a každá má trochu jiný název – Garmin Pay, Apple Pay, Fitbit Pay či Google Pay. Před koupí je důležité si ověřit, jestli je tento způsob placení dostupný.

>> Více o NFC platbách a podpoře bank

Notifikace z telefonu

Pokud hodinky disponují smart notifikacemi, na hodinkách zobrazují upozornění z telefonu. Tedy, pokud vám někdo napsal na Messengeru nebo třeba okomentoval fotku na Facebooku, hodinky vás vibrací upozorní a zobrazí konkrétní notifikaci. Nemusí se to týkat pouze Facebooku a Messengeru. Zkrátka všechna upozornění. Co se týče SMS zpráv a hovorů, spousta výrobců nabízí možnost přednastavených rychlých odpovědí.

Odhad doby regenerace

Jeden z velice důležitých údajů, který uživateli prozradí, kdy bude opět v stoprocentní kondici, aby mohl znova trénovat. Po vyhodnocení sportovní aktivity hodinky vypočítají doporučenou dobu regenerace a jak se chovat po poslední aktivitě. Jestli můžete trénovat jako obvykle, nebo radši další den odpočívat. Regenerace je určitě důležitá, protože bez ní se nemusíte vůbec vylepšovat a "zamrznout" na jednom bodě. Samozřejmě se tato doba odhaduje podle tepové frekvence, která se nejlépe určuje v kombinaci s hrudním pásem. Měření ze zápěstí má sem tam odchylky a proto je potřeba zhodnotit dobu regenerace také podle vlastního pocitu a nejen na základě výpočtu hodinek.

Odhad hodnoty VO2Max

Tento ukazatel definuje maximální množství kyslíku, které tělo dokáže použít během aktivity. Udává se v mililitrech kyslíku spotřebovaného za minutu na kilogram tělesné hmotnosti. Zjednodušeně řečeno, čím vyšší číslo na hodinkách vyskočí, tím lépe je na tom vaše kondice. Pokud je vám pod třicet let a vaše VO2Max se přehoupne přes hranici 50, dá se říct, že máte skvělou kondici. Průměrná VO2Max se u lidí v tomto věku pohybuje u žen mezi 30 až 40 a u mužů mezi 35 až 45. Nejlepší vrcholoví sportovci dosahují hodnoty VO2Max nad 90.

Polar má pro hodnotu VO2Max vlastní název Running Index.

>> Více o odhadu hodnoty VO2Max

Odhad spálených kalorií

Většina dnešních sporttesterů nabízí odhad spálených kalorií. Ať už po tréninku nebo během celého dne. Výpočet probíhá nejčastěji na základě tempa, věku, vzdálenosti a tepové frekvence. Obecně ale platí, že čím více faktorů či snímačů je zapojeno do výpočtu, tím přesnější výsledky dostaneme. Pokud tedy ještě máte například výškoměr, měřič teploty kůže a hrudní pás, pravděpodobně získáte ještě přesnější výsledky.

Offline mapy

Velkou výhodou je rozhodně možnost offline přístupu do map. Většinou se jedná o nějakou část světa (např. Evropa) a pokud chcete více map, můžete si je nahrát do úložiště hodinek. U některých modelů si můžete zvolit bod na mapě a po připojení k nabíječce hodinky stáhnou radius několika desítek kilometrů okolo tohoto bodu.

Optický snímač frekvence srdečního tepu

Zeleně svítící dioda optického snímače prosvěcuje kůži a analyzuje množství odraženého světla. Na základě množství odraženého světla snímač určí prokrvenost kůže a dokáže takto určit tepovou frekvenci. Zjednodušeně řečeno, hodinky prosvěcují kůži a poznají jak často se kůže prokrví na základě srdeční aktivity. Pokud tedy během minuty šedesátkrát snímač zaznamená prokrvení kůže (protože se odrazilo více světla, jelikož je v kůži více krve kvůli pumpování srdce), tak je jasné, že srdce bouchlo šedesátkrát a poslalo krev do celého těla.

>> Více o optickém snímači srdečního tepu

Ovládání hudby v mobilním zařízení

Spousta hodinek nabízí MP3 přehrávač, popřípadě podporu streamovacích služeb. Jednou z cest jak ovládat hudbu je také ovládání hudby v mobilním zařízení. Pokud si pustíte hudbu v telefonu, v hodinkách máte možnost regulovat hlasitost, přepínat a pozastavovat skladby.

PAI

PAI je algoritmus používáný firmou Xiaomi pro zhodnocení naší kondice (používá jej tak Amazfit). Na základě srdečního tepu při sportovních aktivitách hodinky zhodnotí naši kondici. Zdravý člověk by měl udržovat svou hodnotu PAI nad stovkou. Aktivnější sportovec se může dostat i přes hranici dvou stovek a více. Důležité je zmínit, že hodnota PAI není vysoká hned, ale podle intenzity a četnosti cvičení se zvyšuje.

POI

Některé modely hodinek nabízejí také POI, což znamená Points Of Interest (tedy body zájmu). Pokud je nějaké místo, které vás zaujalo, tak jej můžete uložit jako POI a hodinky vás k němu budou navigovat. Taktéž si můžete uložit jako POI i aktuální polohu. Pokud dorazíte na nějaké místo a určitě se tam budete chtít vrátit, aktuální polohu si uložíte jako POI a hodinky vás na toto místo vždy navedou.

Počítadlo vyšlých pater

Tuto funkci si mohou užívat pouze uživatelé hodinek s barometrem. Napříč značkami je těžké odhadnout jaký algoritmus používají, ale většinou se za každé 3 vystoupané metry připočte 1 patro. Hodinky nepočítají samozřejmě jen reálná vyšlapaná patra, ale pokud si půjdete například zaběhat na hory, tak mohou napočítat i stovku nastoupaných pater.

Podpora aplikací třetích stran

Podpora aplikací třetích stran je dobrá ceste ke "zpestření" vašich hodinek. Zařízení pak není omezené na funkce a aplikace dodané výrobcem, ale nabízí možnost stažení aplikací od jiných vývojářů. Může se jednat o aplikace jako Spotify, Strava či Endomondo, ale také různé hry a doplňky.

Podpora streamovacích služeb

Zařízení podporující streamovací služby nejsou omezené pouze na MP3 přehrávač, ale na online služby jako je Spotify, Deezer, Amazon Music a jiné. Spousta modelů navíc nabízí možnost stažení playlistů, takže si je můžete užívat i offline.

Podrobná navigace

Oproti navigaci po křivce a navigaci do zadaného směru, je podrobná navigace král mezi navigacemi chytrých hodinek. Po nahrání trasy do hodinek nebo vyběrů bodu na mapě hodinky navigují uživatele na určené místo. Berou v potaz všechny ostatní cesty a také přírodní prvky. Na displeji se většinou zobrazuje vzdálenost do cíle, čas a vzdálenost, kdy je potřeba změnit směr.

Power Glass

Jedná se o technologii využívánou u solárních modelů značky Garmin. Tato technologie dokáže dobíjet baterii hodinek energií získanou ze slunečního světla.

Předpověď výsledků

Některé modely hodinek mají v sobě zabudovanou "věštící kouli" podle které vypisují pravděpodobnou předpověď výsledků na základě našich dosavadních údajů o kondici (nejčastěji VO2Max). Hodinky pak dokážou určit za jaký čas by uživatel zhruba uběhl pět kilometrů, deset kilometrů, půlmaraton a maraton.

Příjem signálu navigačních satelitů

Když už hodinky dokážou přijímat signál navigačních satelitů, tak se obvykle jedná o signál GPS (USA). Některé modely nabízí příjem signálu z více satelitů pro přesnější výsledky. Mezi nejčastěji přijímané další satelity patří Galileo (EU), GLONASS (Rusko), BeiDou (Čína) a QZSS (Japonsko).

Přizpůsobení datových polí monitoringu sportovní aktivity

Co se vám zobrazuje na displeji se liší sport od sportu. Například pro běžce jsou důležité jiné údaje než pro cyklistu. Proto spousta výrobců má různé typy zobrazení monitoringu pro různé sporty. Po případě nabízí možnost konfigurace sportovních režimů. Jednoduše si navolíte vše potřebné, co chcete, aby se vám zobrazovalo.

Pulzní oxymetr

Pulzní oxymetrie je funkce doplněná o novější modely hodinek a označuje se také SpO2. Nejzákladnější definicí pulzního oxymetru je, že analyzuje saturaci krve kyslíkem. Lidštěji řečeno je hodnota SpO2 ukazatelem množství kyslíku navázaného na hemoglobin v krvi. Dalo by se říct, jak moc je naše krev okysličována. Měření probíhá opět optickým senzorem, ale při měření tentokrát nesvítí zeleně, ale červeně. Pokud je hemoglobin okysličený, tak odráží světlo jinak, než hemoglobin neokysličený. Takto tedy hodinky zjistí okysličení krve. Ideální hodnoty by se měly pohybovat nad 95%. Krátkodobě nižší hodnoty mohou znamenat únavu a potřebu regenerace. Dlouhodobě nízké hodnoty mohou značit chronické onemocnění a uživatel by měl urychleně vyhledat lékaře.

Senzor okolního světla

Tento senzor nalezne spíše uživatel hodinek s AMOLED displejem. Pokud mají hodinky tento senzor, tak zaznamenávájí intenzitu venkovního světla a podle toho přizpůsobují jas displeje, aby byl vždy čitelný anebo nebyl zbytečně přesvícený.

Signalizace při opuštění zóny na mapě (pro děti)

Tuto chytrou funkci rozhodně docení starostliví rodiče. Rodič si v nastavení hodinek přednastaví několik bodů na mapě (škola, družina, koníček a jiné). Okolo tohoto bodu se vytvoří radius (např. 200 metrů) a pokud dítě tento radius opustí, rodiči vyskočí upozornění.

Sledování polohy (pro děti)

Další z funkcí pro rodiče. Koneckonců, tuto funkci využije i jakýkoliv podezíravý partner či partnerka. Jednoduše jde o to, že dětské hodinky s touto vymožeností mají integrovaný GPS přijímač a rodič má vždy v telefonu možnost zkontrolovat polohu svého dítěte.

Solární dobíjení

Výdrž baterie je jedním z nejdůležitější parametrů chytrých hodinek. Někteří výrobci pro dosažení nejdelší výdrže dodávají do hodinek solární články, které dobu do vybití o něco prodlouží. Současně žádný z našich modelů chytrých hodinek nedokáže být nápajen pouze solárním pohonem při využívání všech chytrých funkcí.

Stopky

Stopky jsou jednou z nejzákladnějších funkcí ať už chytrých, tak také klasických hodinek. Obecně slouží ke změření přesného času.

SuuntoPlus

Pomocí této funkce si můžete hodinky Suunto obohatit dalšími funkcemi či aplikacemi. Suunto totiž spoustu funkcí nenahrává přímo do hodinek, ale dá vám možnost si dané funkce doinstalovat, pokud o ně máte zájem.

Svítilna

Svítilnu mají hodinky spíše s AMOLED displejem, které mají silné podsvícení. Na displeji hodinek se objeví bílá barva a podsvícení displeje se nastaví na maximum. Síla této improvizované svítilny závisí na síle podsvícení displeje.

SWOLF

SWOLF je plaveckou funkcí, která je součtem času jedné délky a počtu záběrů během této délky. Pokud tedy plavec přeplave bazén za 30 sekund a 15krát zabere, tak hodnocení SWOLF je 45. Samozřejmě, čím nížší skóre, tím lepší je míra efektivity plavání.

Teplotní senzor

Hodinky s tímto senzorem dokážou snímat teplotu v okolí.

Topografické mapy

Podrobné mapy obsahující také vrstevnice. Zobrazí přírodní prvky, ale také budovy, cesty a administrativní členění. Tyto mapy vznikají na základě topografických výzkumů a vznikají podle nich ostatní mapy.

Ukazatel východu a západu slunce

Taktéž jedna z důležitých funkcí, která mluví sama za sebe. Hodinky nám jsou každý den schopné zobrazit čas východu a západu slunce podle naší současné polohy.

Vojenský standard MIL-STD-810G

Pro splnění vojenského standardu musí hodinky splnit sérii náročných testů. Tento standard potvrzuje odolnost proti vysokým a nízkým teplotám, nárazům a vibracím, vodě a vlhkosti.

Vykreslování grafů

V rámci souhrnné statistiky našeho tréninku je spousta modelů doplněná o graf. Většinou se jedná o vyobrazení tepové frekvence, tempa či rychlosti v rámci času či vzdálenosti.

Výpočet statistik sportovní aktivity v reálném čase

Některé modely nabízejí také výpočet údajů o naší aktivitě v reálném čase. Během sportovní aktivity tedy už můžeme pozorovat průměrnou rychlost, tempo, kadenci kroků, průměrnou tepovou frekvenci a jiné. Výhodou je, že nemusíme čekat na konec tréninku, abychom věděli, jak si vedeme.

Výškoměr

Výškoměr plní vlastně dost jednoduchou funkci. Na základě údajů z barometru, které jsou v jednotkách tlaku, výškoměř převede tyto údaje na výškové metry. Při stoupání tedy barometr zaznamená změnu tlaku (tlak se sníží) a výškoměř tuto změnu přepočítá na vystoupané metry. Toto dokáže zaznamenávat i v reálném čase během sportovní aktivity.

Vyváženost DKZ

Tato funkce se dá nazvat také jako souměrnost běhu. Obvykle se to udává v procentuálním poměru vyobrazujícím jaká je doba kontaktu se zemí jedné nohy oproti druhé. Pokud se tedy na hodinkách objeví 52% se šipkou doleva, tak je jasné, že na levé noze strávíte delší časový úsek než na pravé a běh je tedy nesouměrný. Souměrný běh by měl mít procentuální poměr 50 ku 50. Procentuální odchylky obvykle vznikají při běhu do kopce nebo při únavě a nesouměrný běh může vést ke zdravotním problémům.

Wi-Fi

Pokud mají hodinky Wi-Fi, tak je možné do nich stáhnout playlisty ze streamovacích služeb, po případě sledovat online mapy. S pomocí Wi-Fi do spousty chytrých hodinek můžete stahovat aplikace přímo v hodinkách.

Quick Fit

Způsob uchycení řemínku k hodinkám, aniž by bylo třeba dalšího nářadí. Řemínek se „vycvakne“ a opět „nacvakne“, kdy stěžejka zůstává v náramku. Alternativou je Quick-release.

Quick-release

Způsob uchycení řemínku k hodinkám, aniž by bylo třeba dalšího nářadí. Stěžejka má z vnitřní strany řemínku úchyt, který je možné posunout a tím stěžejku povolit. Na rozdíl od Quick Fit se tedy řemínek nevycvakává. Někdy se této variantě říká „rychlostěžejky“.

Zámek tlačítek/displeje

Zámek tlačítek či displeje se nejčastěji využívá při sportu, kdy nechceme zakliknout něco nechtěného. Proto se displej či tlačítka uzamknou, aby k něčemu takovému nedošlo.

Zaznamenávání osobních rekordů

Dobrým motivačním prostředkem může být záznam osobních rekordů, které se nám zobrazí v hodinkách po ukončení aktivity a archivují se v aplikaci. Své rekordy si můžeme neustále vylepšovat a dokonce je i sdílet s přáteli.

Zhodnocení kondice

Spousta sporttesterů používá jako zhodnocení kondice odhad VO2Max, ale některé značky používají alternativní zhodnocení kondice. Nejčastěji však takové zhodnocení probíhá na základě našich dosavadních aktivit, tepové frekvence a jiných. Například čínská firma Xiaomi používá PAI.

Zhodnocení přínosu tréninku

Některé modely nabízejí také zhodnocení tréninku. Ať už je to námi, kdy se nás hodinky zeptají, jak se cítíme. Ale také na základě přednastavené škály, kdy hodinky znají naši kondici a předchozí výsledky. Na základě obtížnosti poté zhodnotí, jaký měla pro nás daná aktivita přínos. Po případě hodinky ještě navrhnou dobu regenerace.

Zobrazení mapy při sportovní aktivitě

Velice pohodlná funkce, kdy pro náhlédnutí do mapy nemusíte vypínat zaznamenávání aktivity, ale během ní se přesunout na příslušnou obrazovku (obvykle poslední) monitoringu, kde najdete mapu.

Zvukové profily

Pro různé příležitosti se hodí jiný zvukový profil. Spousta výrobců proto nabízí režimy Kino (obvykle vypnutí displeje), Letadlo (hodinky nepřijímají žádný signál), Nerušit (hodinky nezobrazují notifikace) a jiné. Ve většině hodinek si také můžete zvolit, jestli vůbec chcete zvuky, vibrace, nebo nechcete nic z toho.

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře