» Blog » Hamilton

Hamilton Khaki Field Titanium: moderna na vojenský způsob

Tagy: Recenze | Hamilton | Pánské | Klasické | Retro | Vojenské

Agáta Vřeská | 3.6.2020 | 4 MIN | 3x komentář

Je to jako poslouchat Bennyho Goodmana, klepat si nevědomky do taktu, s pocitem, že i když je to old, pořád je to in. Takové jsou Khaki Fieldy. Jeden z pilířů Hamiltonu, před kterými blednou i mnohem modernější kousky, jež mnohdy vezme čas. Hamilton má uzdu svého černého koně pevně v rukou a pravidelně rozšiřuje už docela bohatou sbírku. Letos o Khaki Field Titanium Automatic.

Designově se nejedná o žádnou překvapivou novinku. Jistě jste v nich objevili podobnost s Khaki Fieldy Kapitána Ameriky, se kterými sdílí i proporce a strojek. Žádný div, vždyť stylem vychází ze stoleté historie Hamiltonu ve vojenském odvětví a vlastně jen taktně vylaďuje již dokonalý motiv jednoduchých polních hodinek.

Novinkou není ani materiál titanu, se kterým jsme se u Khaki Fieldů už před pár lety setkali, ani strojek s 80 hodinovou rezervou. Nová je spíše kombinace jednotlivých prvků a barev. Nabízena je varianta v surovém titanovém provedení (ref. H70545550) a s černým PVD povlakem (ref. H70665533).

Titanové pouzdro s černým PVD potahem

Vojensky standardizovaný design

S filmově proslaveným modelem (recenze hodinek Kapitána Ameriky) mají novinky 2020 totožný vzhled číselníku, včetně tří vnitřních kruhů, které mimo jiné najdeme i u Hauzovek (recenze hodinek Dr. House).

Nejvnitřnější nese kromě signatury značky, modelu a 24 hodinové označení, které na vojenském modelu nesmí chybět. Pro nás Evropany je to běžné, ale v americkém prostředí platí 24hodinový čas za vojenský a civilisté jej moc nevyužívají. Na zajímavém spirálovitém podkladu prostřední kruhové vložky najdeme spořádaně umístěné arabské číslice 1-12 v jednoduchém fontu a konečně v poslední opticky oddělené části číselníku je vteřinová stupnice.

Číselník je opticky rozdělen do tří kruhových částí

Číselník je opticky rozdělen do tří kruhových částí

Ručky ve tvaru injekční stříkačky (odpovídající specifikaci GG-W-113A pro vojenské hodinky) nezapomněl Hamilton naplnit SuperLuminovou v zažloutlých tónech faux patiny, nad kterou poslintávali příznivci moderních hodinek s vintage lookem už u Khaki Field Mechanical (já nebyla výjimkou). Ve stejném duchu jsou natřeny také hodinové číslice a sekundové pecičky. Volit můžete mezi šedým číselníkem, na kterém v noci vynikne zeleně stínovaná lumi, nebo vojensky černý číselník v černém pouzdře s béžovým odstínem luminiscence.

Syringe ručky, špička vteřinové i číslice a body vteřin mají luminiscenční vrstvu; foto: se svolením monochrome-watches.com

Syringe ručky, špička vteřinové i číslice a body vteřin mají luminiscenční vrstvu; foto: se svolením monochrome-watches.com

Model s černou PVD úpravou je odvážnější, chce se mi napsat i hravější a zanechávající modernější dojem. Model s kartáčovanou  matnou úpravou titanu Grande 2 je konzervativnější, jeho předností je ale bližší pocitová vazba k historické předloze a praktická univerzálnost tlumenějšího vzhledu.

Prošitý řemínek je z teletiny, s titanovou přezkou s Háčkovým dvojtrnem, a protože jeho šířka v koncích je standardních 20 mm, půjdou hodinky snadno obléknout i na jiné řemínky dle příležitosti.

Khaki Fieldy zahrnují celkem širokou škálu i co se rozměrů pouzder týče. Mechanické Fieldy (recenze Khaki Field Machanical) měly pro mnohé plus v 38 průměru, Hauzovky zase nabídly zlatý čtyřicítkový střed a titanové zůstaly u moderních 42 mm. Pro někoho už možná moc velké, ale pořád velmi dobře nositelné. Napomáhat tomu budou i krátké nožky a odlehčený koncept.

Pouzdro o průměru 42 mm sedí na ruce skvěle; foto: se svolením monochrome-watches.com

Pouzdro o průměru 42 mm sedí na ruce skvěle; foto: se svolením monochrome-watches.com

Titanium, to abyste nezapomněli, z čeho jsou

Jakmile pohledem přeletíte číselník, oči intuitivně zaznamenají designovou anomálii. Ona je to spíš drobná zvláštnůstka, ale pro mnohé jediná piha na kráse, kterou si Hamilton ne a ne odpustit. A udělal nám to i minule.

Titan nepoužívá zas tak často, ale jeho skvělé vlastnosti mu nejsou cizí. Přirozeně hodinky odhlehčuje, navíc je odolný a vypadá vkusně. Ovšem proč Hamilton musí do světa vykřičet jeho použití právě na straně pouzdra, to je mi záhadou.

Levá strana nese připomínku materiálu, ze kterého je pouzdro vyrobeno; foto: se svolením monochrome-watches.com

Levá strana pouzdra nese připomínku materiálu, ze kterého je pouzdro vyrobeno; foto: se svolením monochrome-watches.com

Rytina se sice schová pod rukáv, ale je hluboká a prakticky nesleštitelná, zvlášť v černé verzi. Musíte tedy vzít, nebo nechat být. Ale jak už to tak bývá, značkám, které milujeme leccos odpustíme, i invictovské manýry. Napříště by si to ale Hamilton mohl odpustit sám.

Není to nevkusné, prostě jen rušivé a hlěvně zbytečné

Titanová poznámka není nevkusná, prostě jen rušivá a hlavně zbytečná

H-10 s ghost pozicí data

Od loňska (2019), začal Hamilton do svých vojenských automatů přidávat upravenou ETA 2824-2, v tomto případě H-10 postavený na ETA C07.611, s působivou 80 hodinovou rezervou. Možná už to u Swatch značek můžeme brát jako standard, ale stále je to dostatečně nové a užitečné na to, aby se to neokoukalo.

Zajímavé je, že se Hamilton rozhodl nevyužít pozice pro datum, pro kterou má strojek predespozici, a nechal číselník bez okénka pro tuto komplikaci. Dosáhl tak jednotnějšího, čistšího vzhledu.

Na strojek s 25 kamennými uloženími běžící 3 Hertzovým tempem je průhled před safírové sklo dýnka, zdobení u hodinek s vojenskými kořeny se moc očekávat nedalo. Samotné dýnko je šroubovací, na rozdíl od korunky, i tak si hodinky udržely voděodolnost 100 metrů.

Šroubovací dýnko napomáhá k WR 10 Barů; foto: se svolením monochrome-watches.com

Šroubovací dýnko napomáhá k WR 10 ATM; foto: se svolením monochrome-watches.com

Pro vojáky cokoli

Hamilton má s vojenskými časomírami bohaté zkušenosti. Začal už během první světové války, kdy nabídl armádě svůj model postavený na původně dámských hodinkách. Na bojiště se jich dostalo okolo 1500.

Během druhé světové byl snaze zajistit perfektní hodinky spojeneckým vojákům tak oddaný, že roku 1942, kdy na bojiště začali vstupovat také američtí muži, pozastavil civilní výrobu a dodal v letech 1942-1945 více než milion hodinek. Za vynikající kvalitu získal od armády nejedno ocenění, celkem pět tzv. „E“ cen, na které dosáhlo jen 5 % společností zapojených do výroby materiálů pro válečné úsilí americké armády (více o „E“ awards na wiki).

Právě z těchto historických kořenů vychází Hamilton také u moderní verze Khaki Filed Titanium, které má dobré šance stát se univerzálnějším členem soukromé sbírky.

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Wunderpepipřed 1414 dny, reagovat
Měli byste tady teď slyšet ta "ooooo" a "jeeeeeee" :). Černá varianta vypadá neskutečně! :)
MarcoPolopřed 1409 dny, reagovat
Ten gravír na straně to kazí. Ale jinak povedené, ocenil bych 40mm pouzdro, ty černé jsou pecka.
Bazpřed 1400 dny, reagovat
Krásné, ale bok pouzdra je opravdu smutný. Stále hlasuji pro starou dobrou klasiku :)

Hodinky zmíněné v článku