VŠE NA TÉMA: Lunety a stupnice – Azimutální luneta

Tagy: Technologie a pojmy | Klasické

Eliška Měrková | 20.5.2021 | 5 MIN | 3x komentář

Potápěčská, logaritmická, tachymetrická, GMT, azimutální... Lunety a stupnice na hodinkách se v současné éře smartphonů zdají (co se funkčnosti týče) docela zbytečné. Přesto se stále jedná o extrémně populární rys hodinek, který si nachází cestu jak na zápěstí sportovců, závodníků, potápěčů, letců a jiných profíků, tak pod rukávy manažerů a nebo v uvozovkách "obyčejných" lidí. Jak to? A jak vlastně fungují? To jsme se rozhodli prozkoumat v sérii o lunetách a stupnicích. Na pořadu dne: hodinky s azimutální lunetou.

Články o lunetách a stupnicích:

Lunety a stupnice – základní pojmosloví

Luneta je obvodový kroužek na pouzdře hodinek, který v podstatě tvoří přechod mezi sklíčkem a pouzdrem. Lunety mohou mít různou šířku, design a především různé využití. Dělí se na: pevné (nepohyblivé), jednosměrně otočné a obousměrně otočné.

Anatomie hodinek
8.7.2020 - Agáta Vřeská
Anatomie hodinek

Stupnice je pak samotné číslování, které se nachází buď přímo na lunetě, nebo pod sklíčkem, kde vede po obvodu číselníku. Právě stupnice je to, co z největší části určuje ono funkční zařazení – např. potápěčská luneta bude mít jinou číselnou stupnici než luneta tachymetrická apod.

Srovnání: potápěčská a tachymetrická luneta.

Srovnání: potápěčská a tachymetrická stupnice.

Lunety či stupnice tedy rozhodně nejsou jen ozvláštňující designový prvek, který hodinkám dává ten zajímavý sportovní styl. Jsou také efektivní a funkční nástroj, který umožňuje provádět nejrůznější úkoly: od načasování ponoru až po výpočet průměrné rychlosti motorky, od měření zásoby paliva nebo výpočtu vzdálenosti nepřátelské palby po sledování času v jiných časových pásmech. Trik spočívá v jejich správném dešifrování a umu je používat.

Co je to azimut a k čemu na hodinkách slouží?

Azimut (znamenající "směr") slouží k navigaci a určování polohy pozorovaného objektu. Jedná se o úhel mezi severním či jižním směrem a směrem, ve kterém se nachází určitý objekt v terénu. Azimut se měří ve stupních: sever má azimut 0°, východ 90°, jih 180° a západ 270°.

Hodinkám s azimutální stupnicí se tedy příznačně přezdívá "kompasové hodinky", jelikož mají za úkol pomoci vám najít správný směr, ať už se nacházíte kdekoli.

Na každých takových hodinkách tedy najdete vyznačené světové strany a stupnici znázorňující 360° – zkrátka takový jednoduchý základní kompas. Zatímco však tradiční kompas funguje na bázi magnetického pole, které přitahuje jehlu na sever, hodinkový kompas spoléhá na jinou přírodní sílu: slunce.

A ačkoli hodinky pravý kompas nikdy plně nenahradí, směr dokáží určit relativně přesně. Pokud jsou vaše analogové hodinky s azimutální stupnicí spolehlivé a jdou dobře, udávaná odchylka v přesnosti určení směru údajně činí plus mínus 2 stupně.

Podoby azimutální stupnice na hodinkách

Aby azimutální stupnice fungovala správně, měla by být obousměrně otočná. Na hodinkách se vyskytuje ve dvou podobách: buď je jí ocejchovaná luneta, nebo se nachází uvnitř číselníku.

Verze hodinek s azimutální stupnicí na obousměrně otočné lunetě.

Verze hodinek s azimutální stupnicí na chapter ringu (vnitřní kroužek kolem číselníku pod sklíčkem). Obousměrné otáčení je zde většinou zprostředkováno manipulací s korunkou.

Azimutální stupnice je rys spjatý spíše s outdoorovými hodinkami, čemuž odpovídá také sportovněji laděný vzhled většiny modelů.

Sportovní estetika a rušný číselník však nejsou pravidlem a "kompasové hodinky" s daleko klasičtějším a elegantnějším designem nejsou výjimkou. Často jsou také v retro stylu, odkazující na původní hodinky horalů a dobrodruhů.

Příkladem budiž Seiko Alpinist Mountain Sunset, které vychází z ikonického modelu Alpinistů.

Příkladem za všechny budiž Seiko Alpinist Mountain Sunset, které vychází z ikonického modelu Alpinistů.

Historie Seiko Alpinist: hodinek, které se záhadně staly legendou
31.1.2020 - Agáta Vřeská
Historie Seiko Alpinist: hodinek, které se záhadně staly legendou

Návod k použití

Představme si trochu nepříjemnou modelovou situaci: Vyrazili jste někam na hory, do lesa... Zkrátka do končin, kde to vůbec neznáte (předpokládejme, že jste na severní polokouli), a ouha – jste beznadějně ztracení a ten zpropadený chytrý telefon s navigací se zase vybil. Ale! Máte analogové hodinky, nejlépe s azimutální stupnicí, a mlhavou vzpomínku na skautský tábor, kde vám něco podobného vedoucí ukazovali.

Takže – pokud se ocitnete v situaci, kdy jste ztraceni a nemáte k dispozici ani klasický kompas, (nebo máte prostě jen náladu na trochu zábavy a dobrodružství ve skautském stylu) vše, co potřebujete, jsou přesné hodinky a sluneční svit. Hledání správného směru totiž probíhá pomocí polohy hodinové ručičky a polohy slunce.

Sejměte hodinky ze zápěstí a podržte je ve vodorovné poloze. Nyní se pokuste srovnat hodinovou ručku se směrem slunce.

To ale nemusí být tak snadné, jak se zdá. Pokud je například zataženo, může být hledání slunce vcelku obtížné. S tím bohužel nic nenaděláte, ale pokud nedokážete určit směr slunce, můžete se pokusit alespoň najít stín nějakého objektu, který bude směřovat opačným směrem než slunce.

Pokud máte splněno a hodinová ručka míří ke slunci, bude bod nacházející se přesně mezi hodinovou ručkou a 12. indexem označovat jih. Nyní otočte lunetou tak, ať tomuto bodu odpovídá označení jihu na azimutální stupnici. Tak můžete určit i ostatní světové strany.

....

!Pozor! V letním čase je vše o hodinu posunuté, nebudeme tedy koukat na 12. hodinu, ale na 1.

Jak jsem již zmínila, tento trik funguje na severní polokouli. Pokud byste se však ztratili někde v australské divočině... Tak Bůh s vámi. Jestli vás však neuštkne, nepokouše, neroztrhá a neotráví nějaký reprezentant pověstné australské fauny, můžete se pokusit najít cestu stejným způsobem, jako na severní polokouli. Bod mezi hodinovou ručkou a 12. indexem ale nebude ukazovat jih, ale sever.

Jak ale mnozí z vás jistě ví (ať už z těch skautských táborů nebo z nějaké zajímavé hodiny na základní škole), k tomuto triku azimutální stupnici nutně nepotřebujete. Vystačíte si totiž i s klasickými analogovými hodinkami – přeci jen je to princip opravdu jednoduchý a je k němu třeba jen slunce a hodinová ručka. Rozdíl spočívá pouze v přesnosti a určitém pohodlí toho, že máte zaznačeny všechny světové strany a stupně azimutu, které napomáhají v orientaci na mapě.

zdroj: wikihow

zdroj: www.wikihow.com

A jen tak pro zajímavost, pokud se mezi vámi najde nějaký zapálený "geokčer" (hledač/schovávač tzv. kešek – předmětů určených k výměně, schovávaných na různých místech světa, jejichž poloha je zaznamenaná na internetových serverech, např. geocaching.cz), může vás zaujmout skutečnost, že mnoho milovníků geocachingu dělá hledání ještě zajímavější tím, že místo klasických souřadnic GPS udávají polohu kešky pomocí azimutu. I pro takové můžou být hodinky s azimutální stupnicí přínosné.

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Lukášpřed 1051 dny, reagovat
A teď už to konečně chápu. Super článek, děkuji.
Milapřed 235 dny, reagovat
Rad bych se zeptal, jak to funguje u digitalek PROTREK cosi 340, ktere nemaji rucicky. A tez by me zajimalo, zda je jejich luneta otocna. Jeste jsem to v zadnem videu nevidel a jestli ma tento model podsviceni displeje, cekal bych LEDky, ikdyz klasicky iluminator by me potesil vic. Dekuji
Milapřed 146 dny, reagovat
Tak uz to vim mam Protrek PRG-240