VŠE NA TÉMA: Lunety a stupnice – GMT

Tagy: Technologie a pojmy | Klasické

Eliška Měrková | 12.5.2021 | 6 MIN | 1x komentář

Potápěčská, logaritmická, tachymetrická, GMT, azimutální... Lunety a stupnice na hodinkách se v současné éře smartphonů zdají (co se funkčnosti týče) docela zbytečné. Přesto se stále jedná o extrémně populární rys hodinek, který si nachází cestu jak na zápěstí sportovců, závodníků, potápěčů, letců a jiných profíků, tak pod rukávy manažerů a nebo v uvozovkách "obyčejných" lidí. Jak to? A jak vlastně fungují? To jsme se rozhodli prozkoumat v sérii o lunetách a stupnicích. Na pořadu dne: hodinky s funkcí GMT.

Foto: Hodinky-365.cz

Články o lunetách a stupnicích:

Lunety a stupnice – základní pojmosloví

Luneta je obvodový kroužek na pouzdře hodinek, který v podstatě tvoří přechod mezi sklíčkem a pouzdrem. Lunety mohou mít různou šířku, design a především různé využití. Dělí se na: pevné (nepohyblivé), jednosměrně otočné a obousměrně otočné.

Anatomie hodinek
8.7.2020 - Agáta Vřeská
Anatomie hodinek

Stupnice je pak samotné číslování, které se nachází buď přímo na lunetě, nebo pod sklíčkem, kde vede po obvodu číselníku. Právě stupnice je to, co z největší části určuje ono funkční zařazení – např. potápěčská luneta bude mít jinou číselnou stupnici než luneta tachymetrická apod.

Srovnání: potápěčská a tachymetrická luneta.

Srovnání: potápěčská a tachymetrická stupnice.

Lunety či stupnice tedy rozhodně nejsou jen ozvláštňující designový prvek, který hodinkám dává ten zajímavý sportovní šmrnc. Jsou také efektivní a funkční nástroj, který umožňuje provádět nejrůznější úkoly: od načasování ponoru až po výpočet průměrné rychlosti motorky, od měření zásoby paliva nebo výpočtu vzdálenosti nepřátelské palby po sledování času v jiných časových pásmech. Trik spočívá v jejich správném dešifrování a umu je používat.

Co je to GMT?

GMT je zkratkou pro tzv. Greenwich Mean Time – Greenwichský hlavní čas, který vychází z času měřeném v Královské observatoři v Greenwich (Londýn, Anglie). Od roku 1884 až do roku 1972 byl GMT mezinárodně uznávaným standardem občanského času. A ačkoli byl poté nahrazen UTC (Coordinated Universal Time čili Koordinovaným světovým časem), GMT je stále uznáván např. Britským královským námořnictvem a britskou rozhlasovou stanicí BBC World Service.

Královská observatoř v Greenwich. Zdroj: https://en.wikipedia.org/

Královská observatoř v Greenwich. Zdroj: https://en.wikipedia.org/

Greenwich se nachází ve východním Londýně, kudy prochází tzv. Greenwichský poledník (jindy nazývaný také jako nultý či základní poledník), podle kterého se nastavovaly hodiny po celém světě. Také se podle něj počítá zeměpisná délka.

Pojem GMT se často používá jako synonymum pro UTC+0, ale i když jsou si tyto koncepce blízké, jejich význam se různí: GMT se měří podle otáčení země, zatímco UTC využívá technologii atomových hodin.

Ale co je nejdůležitější pro nás – v hodinářském světě se zkratka GMT používá u hodinek, které disponují komplikací GMT – dokážou zobrazovat alespoň dvě časová pásma současně.

K čemu hodinky s GMT slouží?

Hodinky s GMT lunetou sloužily z počátku hlavně pilotům a námořníkům, jež byli v neustálém pohybu, a tak byly hodinky zobrazující různá časová pásma pro jejich profesi klíčová. Netrvalo však dlouho a GMT hodinky si našly cestu také na zápěstí dobrodruhů a cestovatelů, a tak není divu, že se ve většině případů jedná o hodinky odolné, robustnější, s dobrou čitelností, zvýšenou voděodolností a zkrátka takové, které obstojí jak v džungli či na vrcholcích hor, tak třeba při toulkách po nějakém pozoruhodném cizím městě.

Hodinky s GMT stupnicí většinou disponují zvýšenou odolností a sportovně-elegantním designem.

Hodinky s GMT stupnicí často disponují zvýšenou odolností a sportovně-elegantním designem.

Pro GMT hodinky dnes najde využití nejspíše kdokoli, kdo z jakéhokoli důvodu potřebuje či chce sledovat čas na více místech světa současně. Budou tedy skvělou pomůckou i pro "běžnější lidi", kteří například vyrazí na druhý konec světa za prací či dovolenou a potřebují si připomínat, kolik hodin je zrovna doma, aby se vyvarovali telefonátům v nějakou nepatřičnou hodinu.

To stejné platí i naopak. Vyjela si vaše drahá na stáž do Japonska? S hodinkami s GMT budete vědět, že jí už nemáte volat v sedm hodin večer, jak jste měli původně ve zvyku. Pro ní by to totiž znamenalo budíček ve dvě hodiny ráno, za což by vám nejspíš nepoděkovala. Ano, v době smartphonů tuto informaci dohledáte raz dva i bez hodinek, ale i tak... Není příjemnější jen rychle mrknout na zápěstí a "prostě vědět"?

Podoby hodinek s GMT

Obecně se hodinky s GMT stupnicí vyznačují určitou praktičností, robustnější konstrukcí, zvýšenou voděodolností a sportovně-elegantním designem. Samozřejmě se však najdou i výjimky. Pro naše zobecňující účely však tato definice postačí.

Komplikace GMT se na hodinkách vyskytuje nejčastěji ve třech různých podobách: s obousměrně otočnou lunetou a tedy vnější 24hodinovou (či 12hodinovou) stupnicí, s pevnou lunetou a vnitřní stupnicí a poslední je GMT ručka v subčíselníku.

Všechny hodinky s GMT komplikací by tedy měly mít tzv. GMT ručku, která oběhne číselník jednou za 24 hodin. Pokud se jedná o 12hodinovou stupnici, pak samozřejmě dvakrát, ale musíme mít stále na paměti denní a večerní hodiny druhého časového pásma. 12hodinová stupnice na otočné lunetě také nevyžaduje GMT ručku, protože se můžeme řídit podle klasické hodinové.

Nejtradičnější podoba hodinek s GMT stupnicí a příslušnou GMT ručkou.

Hodinky obousměrně otočnou lunetou a příslušnou GMT ručkou. Zdroj: www.truefacet.com

Nejranější podoba hodinek s GMT komplikací byla taková, jakou ji můžeme vidět na obrázku výše: širší, obousměrně otočná luneta a GMT ručka, jež byla připevněna k ručce hodinové. Luneta je ocejchovaná 24hodinovou stupnicí, na které bývají (ne však vždy) pro větší přehlednost barevně odlišeny denní a noční hodiny. Tento design proslavily v roce 1954 hodinky Rolex GMT-Master a tato podoba zůstala velmi populární dodnes.

Rolex GMT-Master s ikonickým pepsi designem. Zdroj: pinterest.com

Rolex GMT-Master s ikonickým pepsi designem. Zdroj: pinterest.com

Druhou verzí jsou hodinky s pevnou lunetou, vnitřní 24hodinovou stupnicí a GMT ručkou.

...

Pro zajímavost: občas se vyskytnou hodinky s GMT 24hodinovou stupnicí, které však nemají GMT ručku. Tyto modely jsou pak propírány na hodinkových fórech pro jejich nepoužitelnost a pro fakt, že jsou nejspíš v podstatě "jen na styl". To ale dokazuje, že tento design vypadá skvěle i sám o sobě.

Třetí verzí je klasický ukazatel na subčíselníku s GMT ručkou. Ten může obíhat buď ve 24hodinových či 12hodinových intervalech.

Může mít klasický 12hodinový nebo 24hodinový ...

Návod k použití

Existují dva způsoby manipulace s GMT lunetou. Začneme tím složitějším, pro který měli nejopodstatněnější využití právě piloti, kteří prolétali časovými pásmy. Ti na svých hodinkách potřebovali přizpůsobovat čas druhého časového pásma rychleji, a proto pro ně bylo nejjednodušší pouhé otáčení lunetou.

Zdroj: https://grandseikogs9club.com/

Zdroj: https://grandseikogs9club.com/

Složitější způsob: Pro správnou manipulaci se musíme orientovat v označení časových pásem (např. pro nás platí v letním čase zkratka CEST +2), ze kterých si později vypočítáme, o kolik kliků budeme s GMT lunetou otáčet a také kterým směrem.

Pásmo GMT nese označení 0. Od toho se pak odvíjí označení každého dalšího časového pásma, které dostane písemnou zkratku a číselný údaj s označením + nebo - (všechny pásma na východ od GMT nesou označení +, na západ zase -. Směr otáčení GMT lunety pak určí to, jestli chceme hodiny přidávat (v druhém časovém pásmu, které chci sledovat, je víc hodin, než kde se nacházím – otáčím proti směru hodinových ruček) nebo naopak ubírat (v druhém pásmu je méně hodin – otáčím po směru).

Tak, pokud máme jasno v tom, jaké označení nese pásmo, které chceme sledovat, jdeme na to. Jako první naštelujeme GMT ručku na náš lokální čas, a to na základě 24hodinové stupnice (např. v 5 hodin odpoledne dáme ručku na číslo 17). Poté nastavíme klasickou hodinovou ručku na lokální čas běžně (na 5. index na číselníku) – v této fázi obě ručky ukazují stejný čas.

GMT ručka a běžný čas ukazují na 5 hodin.

GMT ručka a běžný čas ukazují na 5 hodin.

V další fázi budeme nastavovat čas druhého časového pásma pomocí otáčení lunetou. Řekněme, tedy, že jsme doma v Česku (označení CEST+2) a je 5 hodin odpoledne. My však chceme vědět, kolik hodin je například ve Washingtonu v USA (EDT -4). Lunetou tedy otočíme o rozdíl těchto dvou časových pásem, tedy o 6 pozic na 24hodinové stupnici a po směru hodinových ručiček (v druhém pásmu je méně hodin = směr otáčení po směru). GMT ručka pak bude ukazovat na 11 hodin dopoledne – tolik hodin je právě ve Washingtonu.

Jednodušší způsob: Vysuneme korunku do požadované polohy (nejčastěji druhé) a nastavíme GMT ručku na požadovaný čas druhého časového pásma (který si ovšem musíte předem zjistit) na 24hodinové stupnici. Poté nastavíme lokální čas běžným postupem. Hotovo. Stejná pravidla pak budou platit také pro hodinky s pevnou lunetou a vnitřní GMT stupnicí.

GMT – Vše co jste (ne)potřebovali vědět
8.4.2024 - Jakub Pitucha
GMT – Vše co jste (ne)potřebovali vědět

Komplikace mechanických hodinek
19.5.2023 - Agáta Vřeská
Komplikace mechanických hodinek

Hodinářská komplikace: Světový čas
3.4.2024 - Eliška Měrková
Hodinářská komplikace: Světový čas

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Bulbasaurpřed 1062 dny, reagovat
Díky za tak komplexní článek na toto zajímavé téma. Teď už budu mít jasno. :-)