VŠE NA TÉMA: Hodinářské komplikace – Datum

Tagy: Technologie a pojmy | Klasické

Eliška Měrková | 20.7.2021 | 8 MIN | 2x komentář

Kterého dneska je? To vám prozradí většina současných hodinek (hodinky bez datumovky aby dnes někdo pohledal). Ukazatel data je na hodinkách totiž nejenže masivně rozšířený, ale má také nejdelší tradici. Jaké podoby analogové hodinky s ukazatelem data mohou mít? A jak přesně to funguje a na co si dávat pozor, když máte hodinky s touto komplikací?

Články o hodinářských komplikacích:

Komplikace mechanických hodinek
19.5.2023 - Agáta Vřeská
Komplikace mechanických hodinek

Hodinářské komplikace – co to znamená?

Hodinářskou komplikací je u mechanických hodinek míněna prakticky jakákoliv funkce strojku, která je "nad rámec" zobrazování času (u quartzových hodinek pak hovoříme o funkci). Obecně platí, že čím více komplikací strojek má, tím složitější je jej navrhnout, vyrobit, ale také servisovat, což se samozřejmě odrazí také na ceně kompletních hodinek. Mezi nejvzácnější a nejsložitější hodinářské komplikace řadíme například tourbillon či fáze měsíce, jejichž praktičnost či využitelnost v reálném životě je spíše k diskuzi.

Existují ale také masivně rozšířené komplikace, jaké najdeme na hodinkách napříč cenovými kategoriemi. Mezi takové patří například mechanismus automatického nátahu či chronograf (stopky). Skutečně populární a mimořádně rozšířená je pak komplikace zobrazení data, která je současně tou nejstarší.

Foto: Hodinky-365.cz

Hodinářský slovník
4.11.2019 - Agáta Vřeská
Hodinářský slovník

O spoustě hodinářských komplikací se dá v současné době říci, že na hodinkách neplní nijak zvlášť užitečnou funkci a mají tak spíše za úkol "pouze" ozvláštňovat či zkrášlovat hodinky a dávat jim požadovaný styl (například hodinky s chronografem budou vždy vypadat sportovněji, hodinky s tourbillonem luxusněji, hodinky s fázemi měsíce zajímavěji a elegantněji apod.).

Z tohoto tvrzení se však komplikace data naprosto vymyká. Užitek na rozdíl od některých jiných komplikací opravdu má – vědět, jaké je datum je něco, co většina z nás potřebuje na denní bázi (ačkoli v dnešní době, kdy má u sebe každý mobil, je k diskuzi nejen užitek datumovky, ale prakticky i hodinek samotných, ale to už by bylo k jiné rozpravě). A také designu hodinek většinou na kráse a nějakém ozvláštnění spíše nepřidává.

Naopak, na internetu se dokonce rozšířil "haštag" #nodate, který pomáhá vyhledávat hodinky bez datumovky, protože podle některých názorů hodinky vyloženě hyzdí. Nu a jiní zase hodinky bez datumovky nepovažují za správné hodinky. S tímto malým okénkem je tedy docela kříž. Názor si však každý musí udělat sám.

Mnozí považují datumové okénko za nevzhledné a rušivé.

Mnozí považují datumové okénko za nevzhledné a rušivé, o jeho praktičnosti však (téměř) není sporu.

Co je ukazatel data a jak funguje?

Ukazatel data má na hodinkách mnoho podob a dokáže ukazovat jak den v měsíci, tak den v týdnu a pokročilejší mechanismy zahrnují také přidání měsíce (takovou komplikaci pak nazýváme kalendář).

Ten nejzákladnější ukazatel data, který na hodinkách taky najdeme nejčastěji, spočívá v malém okénku, které nám ukazuje číslo představující den v měsíci. Jednou z klíčových součástek mechanických hodinek s takovým typem ukazatele je datový věnec, který se pod číselníkem otočí jednou za 24 hodin.

Mechanický pohyb musí akumulovat a generovat více energie, aby se tento datový věnec posunul vpřed, hodinky s

Mechanický pohyb s datovým věncem musí zvládat akumulovat a generovat více energie než u hodinek bez komplikace, aby se věnec posunul vpřed.

Většina hodinek s takovou datumovkou běží od 1 do 31. To znamená, že majitel hodinek musí ručně upravit datum prvního dne následujícího měsíce, pokud má měsíc méně než 31 dnů (což se děje pětkrát za rok – kromě měsíce únor, který má 28 či v přestupném roce 29 dní, mají měsíce duben, červen, září a listopad dnů 30).

Z tohoto důvodu (aby majitelé hodinek nemuseli při kratším měsíci či při nastavení data po tom, co hodinky třeba několik dní stály, otrocky přetáčet ručky o celý den či dny), má korunka zpravidla dvě polohy – první většinou slouží k rychlému posunu data (obvykle otáčením korunky směrem k sobě).

U quartzových hodinek je strojek jednodušší a při nastavení data nemusíte dávat pozor na nic zvláštního (v podstatě jen na to, jestli datum nastavujete v dopoledních či odpoledních hodinách – při špatném nastavení by se datum na hodinkách měnilo v poledne a ne o půlnoci). Občas se můžete setkat s tím, že datum nepůjde nastavit, pokud jsou ručky v horní části číselníku. Pak je stačí posunout do spodní části.

Pokud mají mechanické nebo quartzové hodinky datové okénko, pak čas nastavujeme vždy pohybem ruček vpřed, nikdy ne pozpátku, zvláště pak přes půlnoc. Chráníte tím strojek před poškozením.

U mechanických hodinek je to pak ještě trochu složitější (mechanické hodinky jsou oproti quartzovým obecně náchylnější, ať už na mechanická poškození, vliv magnetismu apod.). Obecně platí, že mechanické hodinky s komplikací data obsahují specifickou sadu jemných ozubených kol a s hodinkami je proto radno zacházet opatrněji. Pokud budete datum měnit nesprávně, může dokonce dojít ke zničení hodinek.

VŠE NA TÉMA: Hodinky a magnetismus – V běžném životě
4.6.2021 - Agáta Vřeská
VŠE NA TÉMA: Hodinky a magnetismus – V běžném životě

První věc, na kterou je důležité u mechanických hodinek pamatovat, je neměnit datum, pokud se ručky nacházejí ve vrchní polovině číselníku (nedoporučuje se tedy měnit datum mezi devátou večer a třetí hodinou ráno).

Foto: Hodinky-365.cz

U mechanických hodinek nenastavujte datum, pokud se budou ručky nacházet v horní polovině číselníku.

Proč tomu tak je? Drobná ozubená kolečka, která pohybují kolem pro datum, přijdou do kontaktu s převodovkou hodinové ručičky a jsou blokovány. Doporučuje se proto před nastavením data posunout ručky do spodní části číselníku (ideálně na půl sedmou – tedy tak, aby hodinová i minutová ručka ukazovaly na 6. index).

Nastavení data u mechanických hodinek

Vezměme si to tedy stručně a krok po kroku:

(1) Pomocí korunky v 0. pozici hodinky natáhněte (nejlépe do plna).

(2) Najděte poslední polohu korunky (která nejčastěji slouží pro změnu času) a přesuňte ručky do bezpečné pozice ve spodní polovině číselníku.

(3) Najděte polohu korunky pro změnu data a pomocí otáčení po směru hodinových ruček jej nastavte na včerejší datum.

(4) Vraťte se na poslední polohu korunky pro změnu času a otáčejte jí ve směru k sobě, dokud se v datumovém okénku neobjeví vaše dnešní datum.

(5) Nastavte správný čas. Pokud ale nastavujete čas od 12 hodin dopoledne do půlnoci (například chcete nastavit 4 hodiny odpoledne, tedy 16:00), musíte přejet hodinovou ručkou po číselníku ještě jedno kolo (abyste nenastavili čas na 4 hodiny ráno). A máte hotovo.

Podoby ukazatele data na hodinkách

Jak bylo řečeno výše, ukazatel data má na hodinkách vícero podob a úrovní složitosti podle toho, co všechno dokáže zobrazit – ať už pouze den v měsíci, den v týdnu, měsíc, dokonce i rok – pokud mají hodinky vzácný víceletý kalendář, jako třeba hodinky Orient New Multi-Year Calendar, o jejichž fungování se podrobně rozepsala kolegyně.

Orient New Multi-Year Calendar – Recenze nejoblíbenějších Orientů u nás
2.2.2024 - Agáta Vřeská
Orient New Multi-Year Calendar – Recenze nejoblíbenějších Orientů u nás

Pointer Date – speciální ručka pro datum

Přestože je datum považováno za nejstarší komplikaci hodinek, klasičtější podobu datumového okénka dostalo až v roce 1930 (jednalo se o slavné náramkové hodinky Mimo-Meter značky Girard Perregaux). Předtím datum indikovala speciální ručka na číselníku, která je občas na hodinkách k vidění dodnes. Nejpopulárnější byla údajně ve 40. letech 20. století, a to díky impozantním hodinkám s kalendářem značky Vecheron Constantin z roku 1942.

Hodinky se speciální ručkou Vacheron Historiques Triple Calendrier 1942, jejichž cena je vyčíslena na ...

Hodinky Vacheron Historiques Triple Calendrier 1942 se speciální ručkou pro datum.

Daleko častější je v současnosti obdoba spočívající v subčíselníku, ve kterém den v měsíci či den v týdnu ukazuje ručka.

Foto: Hodinky-365.cz

Klasická jednoduchá datumovka

Typ jednoduchého datumového okénka byl tedy poprvé použit ve 30. letech. Pravou popularitu však nabyl až v roce 1945 díky značce Rolex a slavným prvním automatickým hodinkám s "roulette" (bílo-červeným) datumovým okénkem Jubilee (alias Datejust).

Datejust měly okénko na 3. hodině, přičemž tato poloha nebyla náhodná – většina lidí nosí hodinky na levé ruce a pokud má nositel hodinky z části zakryté dlouhým rukávem saka, datumové okénko na 3. hodině je jednoduše vidět i z pod něj. Jak je známo – Rolex udává v hodinářském světě trendy, a tak je tato podoba datumovky k vidění na nepřeberném množství hodinek u různých značek napříč cenovými kategoriemi dodnes.

V roce 1954 přidal Rolex na model Datejust další inovativní prvek – kyklop. I ten se posléze rozšířil mezi ostatní hodinářské značky.

Kyklop není jen bájným jednookým netvorem řecké mytologie. V hodinářském světě toto jméno označuje lupu nad datumovkou, kterou poprvé použila značka Rolex v roce 1954 na slavných hodinkách Datejust. Dle historie společnosti Rolex byla lupa nad datumovku přidána kvůli manželce Hanse Wilsdorfa (zakladatele společnosti Rolex), která měla potíže s přečtením data na jejích hodinkách.

Tento typ datumovky je na většině hodinek prakticky stejný. Některé značky se proto rozhodly si s designem okének trošku pohrát. Vcelku kreativní datumové okénka se v naší nabídce nachází například u značky Bruno Söhnle.

Big Date

Tzv. Big Date – "velké datum" je rozvinutou verzí klasického ukazatele data s okénkem a datovým věncem. Rozdíl spočívá v tom, že u Big Date jsou datové věnce dva:

Je to o něco propracovanější systém než běžné zobrazení data. Číslice bývají větší a skýtají lepší čitelnost.

Hodinky Certina DS-1 Big Date Powermatic 80.

Hodinky Certina DS-1 Big Date Powermatic 80.

Day Date

Jako Day-Date označujeme zobrazení data i dne v týdnu na číselníku. Ukazatel dne v týdnu (Mon–Sun) se nejčastěji nachází v datovém okénku vedle okénka pro den v měsíci. České zobrazení dne v týdnu najdete například u hodinek značky Prim. Raritou se ovšem staly švýcarské Wengery, které mají limitovanou sérii s českým a slovenským zobrazením.

Švýcarské Wenger Attitude „promluvily“ česky!
29.1.2021 - Bohumil Vopršal
Švýcarské Wenger Attitude „promluvily“ česky!

Pokud mají vaše hodinky okýnka pro den a datum, nastavení probíhá zpravidla tak, že otočením korunky směrem k sobě změníte datum a otočením korunky od sebe změníte den.

Zajímavě působí také kombinace okénka a speciální ručky:

Hodinky Bruno Söhnle Pesaro s kombinací data a dne v týdnu. Hodinky jsou quartzové, proto sev tomto případě jedná o funkci, ne komplikaci.

Hodinky Bruno Söhnle Pesaro s kombinací data a dne v týdnu. Hodinky jsou quartzové, proto se v tomto případě jedná o funkci, ne komplikaci.

Roční kalendář

Komplikace ročního (annual) kalendáře nám dokáže zobrazit den v měsíci, den v týdnu i měsíc s tím, že automaticky určí jeho délku. Je ale nutné jej každý rok resetovat, resp. ručně upravit vždy 1. března.

Věčný kalendář

Věčný (perpetual) kalendář je vrcholem komplikací zobrazujících datum. Dokáže automaticky určit nejen délku měsíce, jako to umí už roční kalendář, ale poradí si i s přestupným rokem a není třeba jej jednou za rok resetovat.

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Milanpřed 1004 dny, reagovat
Článek je velmi poučný. ☺
HANZpřed 117 dny, reagovat
Velmi mě zaujal ten datový věnec,co se pod číselníkem otočí jednou za 24.hodin