» Blog » Hamilton

Hamilton ve filmu – přehled filmů a seriálů, ve kterých se objevily hodinky Hamilton

Tagy: Průvodce výběrem | Hamilton | Klasické | Fashion | Tradiční

Agáta Vřeská | 24.6.2020 | 13 MIN | 2x komentář

Už jste někdy viděli agenta bez hodinek? A co teprve profi zloděje, ten se bez spolehlivé časomíry k trezoru ani nepřiblíží. No a když jde o záchranu světa na poslední chvíli, můžeme si být jisti, že se to slavnými značkami bude jen hemžit. A Hamilton patří mezi špičku v tomto stříbroplátnovém oboru. Má na kontě za těch 80 let už přes 500 snímků a rok co rok přibývají další. Proto jsme se odvážili dát dohromady seznam nejzajímavějších filmů a seriálů a s vervou se jej budeme snažit pravidelně doplňovat. Už teď vás napadá další? Přidejte tip do komentáře.

6 NEJ – Filmové hodinky Hamilton, které můžete mít doma
21.12.2023 - Aleš Pavelek
6 NEJ – Filmové hodinky Hamilton, které můžete mít doma

2001: Vesmírná odysea (2001: A Space Odysse)

Film: 2001: A Space Odysse (1968)
Režisér: Stanley Kubrick

V roce 1966 přišel Stenley Kubrick do Hamiltonu s netradičním požadavkem: vyrobit speciální hodinky pro jeho film. Hodinky ale měly být jiné, vypadat jako z budoucnosti, ve které se děj odehrává. Hamilton pro Kubricka vyrobilo opravdu jedinečný kousek ve futuristickém duchu. Do módního stylu počátku našeho tisíciletí se sice netrefil, ale i Kubrick s Arthurem Clarkem trochu předběhli dobu...

Americký zabiják (American Assasin)

Film: American Assassin (2017)
Model: Hamilton Khaki Pilot Auto H64666135 a Hamilton Jazzmaster Viewmatic H32755731
Postava: Stan Hurley, Mitch Rappa
Herec: Michael Keaton, Dylan O’Brien

Akčňák z prostředí americké CIA. Veterán Michael Keaton školí nováčka Dylana O’Briena , aby byl připraven na „podpultové“ akce. Jak už to bývá, všechno se zamotá a nakonec budou stát proti agentovi, co přešel na druhou stranu. Keaton nosí své Khaki Pilotky H64666, zajímavý je detail v autě, kdy se zdá, že filmaři zapomněli docvaknout korunku. Jeho učeň nosí během scén Hamilton Jazzmastery.

Aquaman

Film: Aquaman (2018)
Model: Hamilton Khaki Navy Frogman Auto H77605335
Postava: Black Manta
Herec: Yahya Abdul-Mateena II

Když se potkáváte s vodními živly, hodí se mít spolehlivé potápky. Black Manta v podání Yahya Abdul-Mateena II proto nosí Hamilton Khaki Navy Frogman. Automatický strojek H-10 s 80hodinovou rezervou chrání odolné pouzdro s 300metrovou voděodolností a korunkou se speciální ochranou.

Avengers

Film: The Avengers (2002)
Model: Hamilton Khaki Field Auto H70555533
Postava: Steve Rogers (Kapitán Amerika)
Herec: Chris Evans

Jeden z Avengerů, Steve Rogers, nadopován driákem superhrdinů, pochází z trochu jiného století a tomu se museli v retrospektivách přizpůsobit i hodinky. Proto nosí vojenské Khaki Fieldy, které se díky němu staly jedny z nejznámějších Hamiltonů a samozřejmě, že se jim říká hodinky Kapitána Ameriky...

Více o hodinkách Kapitána Ameriky v recenzi.

Blue Hawaii

Film: Blue Hawaii (1961)
Model: Hamilton Ventura
Postava: Chat Gates
Herec: Elvis Presley

Elvisovy hodinky. Tak se jim někdy říká. Model, který měl Elvis Presley na ruce ve filmu z roku 1961 byl jedny z prvních Ventur, a jedny z prvních elektronických. Měly sice klasické soukolí, ale energii dodávala baterie. Elvis si Hamiltony objevil natolik, že se stal ambasadorem značky a jakmile se objevila zajímavá novinka, hned je musel mít. Na počest Elvisových nedožitých 80. narozenin vyrobil Hamilton i speciální Hamilton Ventura Elvis 80.

Bull

Seriál: Bull (2016-2016)
Postava: Jason Bull
Herec: Michael Weatherly
Watch: Hamilton Jazzmaster Maestro Auto Chrono H32716839

U nás méně známý seriál s Michaelem Weatherlym v hlavní roli. Na ruce nosí zajímavá chrona Jazzmastery Maestro s H-21 strojkem s 60hodinovou rezervou chodu. A pokud vám je tvář herce povědomá, ano, je to ten z Námořní vyšetřovací služby.

Centrální Inteligence (Central Intelligence)

Film: Central Intelligence (2016)
Model: Hamilton Khaki Navy BeLOWEZERO H78585333
Postava: Bob Stone
Herec: Dwayne Johnson

Na chlapáckou ruku, chlapácké hodinky. Dwayne Johnson není zrovna tintítko a ve filmu Centrální inteligence hraje navíc elitního agenta CIA. Nosí Hamiltony BeLOWZERO v celočerném provedení, tisícímetrovou voděodolností a průměrem 46 mm.

Cliffhanger

Film: Cliffhanger (1993)
Model: Hamilton Chronograph Quartz
Postava: Eric Qualen
Herec: John Lithgow

Dobrodružný snímek z počátku 90. let je znám sice pro slavné jméno Sylvester Stallone, ale nás více zajímá zločinecká postava Qualena. Ten během hry o čas spoléhá na Hamilton Chronograph. Film se mimo jiné zapsal do historie i nejdražším kakadérským kouskem ve vzduchu, který je i v Guinnessovy knihy rekordů.

Česká spojka (Bad Company)

Film: Bad Company (2002)
Model: Hamilton Khaki Chronograph
Postava: Jake Hayes
Herec: Chris Rock

Ani skutečnost, že se děj odehrává částečně v Praze moc nezvedá kvalitu filmu, ale co na tom, když si v něm zahrál Anthony Hopkins a hlášku si střihnul i Marek Vašut. Hlavní postava se má během devíti dnů proměnit z pouličního všeuměla na špičkového agenta CIA. No, naštěstí mu speciální jednotky daly do výbavy Hamilton Khaki Chronograph, se speciálním tlačítkem SOS (jen ve filmu), takže to nakonec přeci jen dopadne a atomovku nikdo neodpálí.

Debbie a její parťačky (Ocean´s 8)

Film: Ocean´s 8 (2002)
Model: Hamilton Jazzmaster Day-Date Auto H32505511
Postava: Debbie Ocean
Herec: Sandra Bullock

Dámská verze Dennyho parťáků, navíc hvězdně obsazená. Sandra Bullock se zrovna vrátila z vězení a už chystá zajímavou loupež. Během plánování si můžeme všimnout na její ruce spíše pánského modelu Hamilton Jazzmaster s 40mm pouzdrem, ukazatelem dne v týdnu a data.

Dr. House

Seriál: House M.D. (2004-2012)
Model: Hamilton Khaki Field King Auto H64455533
Postava: Dr. House
Herec: Hugh Laurie

Postava, kterou není třeba více představovat. Dr. Gregory House je osobnost s charismatem a štiplavým humorem, který neutlumí ani Vicodin. Jako geniální diagnostik nosil (mimo jiné) i Hamilton Khaki Field King, které po něm získaly i přezdívku "Hausovky". Typický vzhled polních Hamiltonů zpestřuje ukazatel celého data na dvanáctce. V současnosti už mají upgradovaný strojek H-40 postavený ETA 2834-2, ale s 80hodinovou výdrží.

Více o Hausovkách v recenzi.

Independence Day: Resurgence (Den nezávislosti: Nový útok)

Film: Independence Day 2 (2016)
Model: Hamilton Khaki X-Wind Day-Date H77616533
Model: Hamilton Jazzmaster GMT Auto H32695731
Model: Hamilton Thin-o-matic H38435721
Model: Hamilton Khaki Pilot Automatic Chronograph H64666735
Postava: Jake Morrison, David Levinson, prezident Whitmore, Lt. Ritter
Herec: Liam Hemsworth, Jeff Goldblum, Bill Pullman, James A. Woods

Pokračování slavného sci-fi, které přišlo o dvacet let později, ale ve velkém stylu. Tedy, co se efektů týče. A Hamiltony u toho nechyběly, dokonce hned čtyřikrát, takže se dá říct, že byly hlavní časomírou při záchraně světa.

Sympaťák Liam je má na ruce v kokpitu a dočkáme se i klíčového záběru na model Khaki X-Wind H77616, který můžete vidět i v promo videu. Druhou postavou je David Levinson v podání Jeffa Goldbluma, který nosí GMT Jazzmastery, i tamní prezident podlehl zlatému Hamiltonu Thin-o-maticu. A poslední je spíše sekundární postav, letec Lt. Ritter, který nosí pilotky s chronografem.

Interstellar

Film: Interstellar (2014)
Modely: Hamilton Khaki Field Auto „Murph“ H70605731 a Hamilton Khaki Aviation Pilot Day Date H64615135
Postavy: Cooper, Murph
Herci: Matthew McConaughey, Jessica Chastain (Mackenzie Foy)

Spolupráce na filmu Interstellar je jednou z největších chloub Hamiltonu. Film se odehrává v dystopické budoucnosti, kde lidstvu nezbývá moc času. Proto se hlavní postava Cooper (M. McConaughey) vydává hledat novou obyvatelnou planetu. Na ruce mu dělají společnost Hamilton Pilot Day-Date.

Více o Pilot Day-Date v našem článku.

Než opustí Zemi, dá své dceři Murph (M. Foy) hodinky – Hamilton Khaki Field Murph. Když se dostane do jiné dimenze, uvědomí si, že může pomocí morseovky posílat zprávy. Informace, která už dospělá Murph (J. Chastain) využije pro záchranu lidstva, ukazuje vteřinovka hodinek. Model „Murph“ byl vytvořen speciálně pro film a původně se neměl vůbec prodávat. Až o pět let později se začal vyrábět také pro veřejnost, a dokonce měl i 2555 kusy limitovanou edici. Více o vzniku Hamilton Murph.

Hamilton Khaki Field Murph recenze – Jedny z nejslavnějších filmových hodinek na světě
12.1.2023 - Agáta Vřeská
Hamilton Khaki Field Murph recenze – Jedny z nejslavnějších filmových hodinek na světě

Hamilton Murph konečně také s 38mm průměrem!
4.1.2023 - Eliška Měrková
Hamilton Murph konečně také s 38mm průměrem!

Marťan (The Martian)

Film: Martian (2015)
Model: Hamilton Khaki Navy BeLOWEZERO H78585333
Postava: Mark Watney
Herec: Matt Damon

S Marťanem máme BeLOWZERO spojeny už asi neodmyslitelně. Matt Damon ve filmu bojuje o přežití na nehostinném Marsu a během cesty v roveru vidíme i detailní záběr na celočerné hodinky s automatickým strojkem a extrémní voděodolností včetně heliového ventilu.

Miliardy (Billions)

Seriál: Billions Season Five (2016-2020)
Model: Hamilton Jazzmaster Viewmatic H32645555
Postava: Chuck Rhoades
Herec: Paul Giamatti

V tomto miliardovém seriálu najdete desítky slavných hodinek. Royal Oak od Audemars Piguet, Patek Philippe a jeho Perpetual Calendar, Tag Heuer, Cartier Roadster a další. Hlavní postava Chucka, ztvárněná Paulem Giamattim, nosí v páté sérii jasně viditelné Hamiltony Viewmatic se zlatým pouzdrem.

Muži v černém 1-3 (Men in Black 1-3)

Film: Men in Black, Muži v černém 2, Muži v černém 3 (1997, 2002, 2012)
Model: Hamilton Ventura H24412732
Model: Hamilton Ventura XXL H24655331
Model: Hamilton Ventura Lady Quartz H24211732
Postava: Agent K, Agent J, Agentka O
Herec: Tommy Lee Jones, Will Smith, Alice Eve a Emma Thompson

Už od prvního dílu slavné série Mužů v černém bylo jasné, že nosí hodinky s futuristickým vzhledem, Hamilton Ventura. Nosí je oba přední agenti T. L. Jones i Will Smith. V retrospektivě v třetím pokračování vidíme i mladou agentku O, kdy černé šaty doplňuje elegantní, a o to víc cool Ventura Lady. Ať už se ale objevují v jakékoli verzi, modelu, agenti by bez nich nebyli kompletní.

Více o Hamilton Ventura v našem článku.

Muži v černém 4 (Men in Black: International)

Film: Men in Black: International (2019)
Model: Hamilton Ventura Lady Quartz H22411732
Model: Hamilton Ventura Auto H24515551
Postava: Agentka M, Agent K
Herec: Tessa Thompson, Chris Hemsworth

Čtvrté pokračování Mužů (a žen) v černém by se bez Ventury neobešlo. Quartzovou stříbrnou verzi na černém řemínku nosí agentka M v podání Tessy Thompson, a opět se tady Hamilton ukázal v plné polní, včetně promo videí. Také druhý agent K, coby Chris Hemsworth nosí Ventury, ale jejich automatickou verzi.

Více o Hamilton Ventura v našem článku.

Oddíl 10 z Navarone (Force 10 from Navarone)

Film: Force 10 from Navarone (1978)
Model: Hamilton Broad Arrow
Postavy: major Mallory, plukovník Barnsby
Herci: Robert Shaw, Harrison Ford

Film zasazený do období druhé světové války, konkrétně do roku 1943. Speciální britská jednotka se vydává do Jugoslávie splnit nelehký úkol. Přesné načasování potřebují i hlavní postavy v podání Roberta Shaw a Harrisona Forda. Ve filmu jsou proto detailní záběry na Hamilton Broad Arrow s automatickým pohybem, konkrétně ve scénách při plánování výbuchu přehrady. Hamilton tyto hodinky vyráběl skutečně cíleně pro britskou armádu, ovšem až od roku 1973. Na kvalitách filmu to ale nic nemění a málokterý válečný snímek zvládl takto s grácií i vtipné konverzace.

Pearl Harbor

Film: Pearl Harbor (2001)
Model: Hamilton Khaki Field Mechanical H69439363
Postava: Capt. Danny Walker, capt. Rafe McCawley
Herec: Josh Hartnett, Ben Affleck

Jeden z klíčových blockbusterů. Pearl Harbor je filmový pojem a málokdo jej neviděl. I když se Hamiltony objevily ve stovkách filmů, tohle je jeden z těch nejznámějších, právě proto, že je tak známý. Hamilton k němu měl i vlastní promo materiály. Pro piloty byl čas samozřejmě zásadní a ve filmu si zahrály mechanické pilotky Hamilton Khaki Field s datumovkou odpovídající dobovému kontextu.

Po zavírací době (After Hours)

Film: After Hours (1985)
Model: Hamilton Khaki Field
Postava: Paul Hackett
Herec: Griffin Dunne

Méně známý snímek světoznámého režisére Martina Scorsese vypráví o muži, který během jedné noci zažije celou sérii nečekaných, až bizarních situací. Co je ale hlavní, na ruce má po celou dobu Hamilton Khaki.

Quantum of Solace

Film: Quantum of Solace (2008)
Model: Hamilton Khaki X-Wind Auto Chrono H77616533
Postava: Agent Felix Leiter
Herec: Jeffrey Wright

Ne, přímo James Bond je nenosí, ten jak víme preferuje jinou značku. Ale Agent Felix Leiter v podání Jeffreyho Wrighta nosí chronografy Khaki X-Wind. Stejný model jsme viděli v Den nezávislosti 2, a není se čemu divit. Design pilotek je senzační a uvnitř běží strojek postavený na slavném Valjoux 7750, takže je rozhodně o co stát.

Shanghai Express (Šanghajský expres)

Film: Shanghai Express (1932)
Model: Hamilton Flintridge, Hamilton Piping Rock
Postavy: Magdalen Shanghai Lily, Captain 'Doc' Harvey
Herci: Marlene Dietrich, Clive Brook

Nejde ani tak o to, jaké hodinky dvě hlavní postavy včetně slavné Marlene Dietrich nosily, ale o to, že Šanghajský expres z roku 1932 byl prvním filmem s hodinkami Hamilton vůbec. Tady začíná historie spolupráce Hamiltonu a filmového průmyslu, která trvá dodnes. Pro úplnost ale uveďme, že Marlene měla na zápěstí dámské Hamilton Flintridge a Clive Brook Hamilton Piping Rock, které se mimo jiné proslavily tím, že je dostali vítězové World Series Champion 1928 New York Yankees.

Marlene Dietrich a Clive Brook ve filmu Šanghajský expres

Šílenci z Manhattanu (Mad Man)

Seriál: Mad Man (2007-2015)
Model: Hamilton Automatic „Sputnik“
Postava: Pete Campbell
Herec: Vincent Kartheiser

Také jste hltali sérii Šílenců z Manhattanu zasazenou do 60. let? Kromě skvělé dějové linky, herců i dialogů jistě neunikly pozornosti ani hodinky. Tak třeba Roger Sterling nosil Tudor Tuxedo, hlavní postavě Dona Drapera ukazovaly čas Omegy Seamaster. Ovšem ne všechny postavy si mohly dovolit takové hodinky. Aby co nejlépe odpovídaly dobovému charakteru i společenského postavení, nosil Vincent Kartheiser jako ambiciózní Pete Campbell Hamilton „Sputnik“ s velmi neotřelým designem a ocelovým pouzdrem potaženým 10k zlatem.

Špatná výchova (Bad Education)

Film: Bad Education (2019)
Model: Hamilton American Classic Valiant Auto H39525214
Postava: Frank Tassone
Herec: Hugh Jackman

Hlavní postavou amerického snímku Bad Education je Frank Tassone, ztvárněný Hugh Jackmanem. Jako oblastní ředitel má jediný cíl: dosáhnout věhlasu svých škol. A daří se mu to na výbornou, než se provalí finanční podvod v řádech miliónů dolarů. Ani veškerá snaha zdánlivě dokonalého Franka nejspíš nebude stačit na zakrytí stop. Film natočený podle skutečných událostí, jen původní „hrdina“ zřejmě nenosil Hamilton Valiant H39525214 v bicolor barvě a se skutečně klasickým designem a moderním H-10 automatem s 80hodinovou rezervou. Na Jackmanovi vypadají ale skvěle a k jeho oblekovému stylu se náramně hodí.

TENET

Film: TENET (2020)
Model: Hamilton Khaki Navy BeLOWZERO H78505332 a H78505331
Postava:
Herec: John David Washington, Robert Pattinson

Christopher Nolan a jeho dvorní produkční návrhář Nathan Crowley si u Hamiltonu objednali speciální hodinky přímo pro film Tenet. Jde o novou verzi známého BeLOWZERO, jenže tentokrát v titanové verzi s upraveným strojkem s 80hodinovou rezervou. Navíc zmizela datumovka. Pro filmové účely jde o spec. kusy s digitálním displejem (červeným a modrým), pro fanoušky byly k dispozici limitky v počku 888 kusů od každé varianty, samozřejmě bez digitálu.

Více o Tenetovkách v podrobnějším článku.

Tom Clancy's Jack Ryan

Seriál: Tom Clancy's Jack Ryan
Model: Hamilton Khaki Field Auto Chrono H71626735
Model: Hamilton Khaki Aviation X-Wind Auto Chrono H77616133
Postava: Jack Ryan, Jim Greer
Herec: John Krasinski, Wendell Pierce

Akční seriál patří mezi stěžejní kousky, které Hamilton v rámci spolupráce prezentoval, ukázku můžete vidět na videu. Hlavní postava Jack Ryan nosí full-black Khaki Fieldy Chrono a jeho šéf Jim Greer pro změnu Khaki Aviation X-Wind. Více o spolupráci Hamiltonu na tomto seriálu.

Tvář vody (The Shape of Water)

Film: The Shape of Water (2017)
Model: Hamilton
Postava: Robert Hoffstetler/Dimitri Mosenkov
Herec: Michael Stuhlbarg

Velmi zvláštní snímek, který si jedny získal, ale druhé moc nenadchl. Režisér Guillermo del Toro je nicméně skvělý vypravěč fantaskních příběhů a tady jde o vodní příšerku, kterou chtějí, jak jinak, zlí lidé využít ve svůj laboratorní výzkum. K jeho útěku mu pomůže i vědec, který má na rukou obdélníkového hodinky se zlacením a mimostředovou ručkou. Značka? Hamilton.

Velká ryba (Big Fish)

Film: Big Fish (2004)
Model: Hamilton Khaki
Postava: Edward Bloom
Herec. Ewan McGregor

Jeden z nejznámějších filmů Tima Burtona, ve kterém najdeme romantiku, dobrodružství, přátelství i hodinky značky Hamilton. Životní fantaskní, ale fantastický příběh Edwarda Blooma, jehož mladou verzi si zahrál Ewan McGregor, zahrnuje také období, kdy je povolán k povinné vojenské službě. Během scény, kdy seskakuje z letadla, se podívá na hodinky a je vidět krásný detail na Hamiltony Khaki s 24hodinovým číselníkem a datumovkou v dobovém stylu.

Zóna úniku (Drop Zone)

Film: Drop Zone (1994)
Model: Hamilton
Postava: Ty Moncrief
Herec: Gary Busey

Wesley Snipes se snaží dostat vraha svého bratra a hlavu gangu Garyho Busey. Poněkud béčkový akčňák zpříjemňuje hudba Hanse Zimmera no a samozřejmě pohled na Hamiltony s mincovým vintage zdobením lunety na zápěstí Garyho.

Žít a nechat zemřít (Live and Let Die)

Film: Live and Let Die (1973)
Model: Hamilton Pulsar P2
Postava: James Bond
Herec: Roger Moore

Tady se není o čem bavit. Pulsary od Hamiltonu coby první digitálky na světě jsou slavné samy o sobě, a proslavila je celá řada osobností. Blýskly se i ve filmu, konkrétně v bondovce Žít a nechat zemřít, kdy měl tuhle vymoženost na ruce agent 007 Roger Moore.

Více o Pulsarech v podrobnějším článku.

Zajímavé odkazy:

Tipy na filmy, ve kterých si zahrály i hodinky Hamilton můžete vkládat do komentářů, budeme se snažit udržovat seznam co nejaktuálnější a hlavně co možná nejkompletnější. :)

6 NEJ: Nejikoničtější hodinky Hamilton
7.2.2022 - Agáta Vřeská
6 NEJ: Nejikoničtější hodinky Hamilton

Hamilton a Duna – Dvoje limitované Ventury jako z velkofilmu
6.3.2024 - Eliška Měrková
Hamilton a Duna – Dvoje limitované Ventury jako z velkofilmu

Hamilton Capsule Collection recenze – Jak vypadají hodinky navržené hvězdnou kostymérkou?
22.2.2022 - Eliška Měrková
Hamilton Capsule Collection recenze – Jak vypadají hodinky navržené hvězdnou kostymérkou?

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Tomášpřed 1399 dny, reagovat
Před asi hodinou a půl jsem dokoukal lehce úsměvný akčně-komediální snímek "Centrální inteligence". Jo, černých Hamiltonů Below Zero jsem si všiml a pak je schválně hledal v tomto článku; a našel. Btw, nenosil Hamiltony i proslulý inspektor Colombo? Ověřené to nemám, jen takový pocit...
Agáta Vřeskápřed 1395 dny
Těch filmů, seriálů, kde byly Hamiltony jsou fakt stovky, snad se mi časem podaří seznam náležitě rozšířit. Ale Columba jsem nedohledala. Na fotkách jsou vždy tak pidi a neostré, že to můžou a nemusí být. Ale jestli někdy narazíš na jasnou stopu - sem s ní! :)

Hodinky zmíněné v článku